Prvi slučaj vjerovatno se dogodio 17. novembra, napisali su istraživači u analizi koja je objavljena u naučnom časopisu PLOS Pathogens.

Prvi službeni slučaj COVID-19 zabilježen je početkom decembra 2019. u kineskom gradu Wuhanu, no naučnici su dugo smatrali da se virus širio i prije toga.

Istog stava su i naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji su na početku godine istraživali porijeklo virusa.

Analitičari podataka, predvođeni Davidom Robertsom s britanskog univerziteta u Kentu, izračunali su najvjerovatniji period kada je patogen mogao prijeći sa životinja na čovjeka, na temelju informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inozemstvu.

Britanski naučnici oslonili su se na matematički model iz područja zaštite prirode koji se inače koristi za predviđanja o izumiranju vrsta, piše agencija dpa.

Taj model sugerira da se virus diljem svijeta proširio već u januaru. Kalkulacije pokazuju da je prva zaraza izvan Kine bila 3. januara u Japanu.

U Evropi je, po njihovim tvrdnjama, prvi slučaj bio u Španiji oko 12. januara, a prva zaraza u SAD-u bila je oko 16. januara.