open-navfaktor-logo
search
11. juli i MVP
Tvrdnja da ambasadori prvi put dobijaju instrukciju za Dan žalosti nije tačna, ali šta kad je ne ispoštuju?
Sve ambasade i druga diplomatska predstavništva Bosne i Hercegovine u svijetu nisu ispoštovala instruciju Ministarstva vanjskih poslova BiH da na dan dženaze u Potočarima 11. jula obilježe taj datum spuštanjem zastave na pola koplja. Kako je saopćio Institut za istraživanje genocida Kanada, to nije učinio ambasador BiH Marko Milisav u Ottawi.
14.07.2020. u 09:48
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada BiH u Kanadi umjesto spuštanja na pola koplja u potpunosti uklonila zastavu

Da li je ambasador Milisav jedini koji nije ispoštovao instrukciju ili ih ima još, ostaje da se vidi. Pitanje je i može li ambasador snositi sankcije i kakve?

U medijima u BiH se dan prije godišnjice genocida u Srebrenici pojavila tvrdnja kako će "ambasade Bosne i Hercegovine 11. jula ove godine, a u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prvi put spustiti zastave na pola koplja u cijelom svijetu". Navedeno je i kako je informacija, da se takva instrukcija šalje diplomatsko-konzularnim predstavništvima prvi put, navodno potvrđena iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Instrukcija ambasadama BiH u svijetu od prošle godine

VEZANI TEKST - Skandalozno: Vijeće ministara nije proglasilo 11. juli za Dan žalosti u BiH

Informacija da su ambasade prvi put dobile takvu instrukciju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH naprosto nije tačna. Tome svjedoči dopis od, primjera radi, prošle godine koji je poslan svim diplomatskim predstavništvima naše zemlje u svijetu, a gdje se također povodom Dana žalosti 11. jula nalaže obilježavanje tog datuma, odnosno spuštanje zastave na pola koplja.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine najmanje deceniju proglašava 11. juli Danom žalosti, što se, nažalost, ovoga puta iz političkih razloga nije dogodilo. Tačka nije razmatrana na Vijeću ministara zbog odluke predstavnika HDZ-a BiH da ne podrži cjelokupan predloženi dnevni red tada zakazane sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.