open-navfaktor-logo
search
Presuda
Tvrdio da se udvarao sutkinji, a ne prijetio: Oslobođen Siniša Straživuk
Banjalučanin Siniša Straživuk (52) oslobođen je danas u banjalučkom Okružnom sudu optužbi za prijetnje ubistvom sutkinji tog suda Snježani Kudrić.
08.04.2021. u 14:08
get url
text

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je kazao da je nesumnjivo utvrđeno da je optuženi komunicirao sa sutkinjom Kudrić, ali da poruke koje je slao ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju.

- Jedina poruka koja ima karakter prijetnje je "pobit ću bas sve" koja svakako znači pobit ću vas. Međutim kada se ta poruka dovede u vezu sa ostalima i analizira cijela komunilkacija, onda je ona lišena ozbiljnosti i ne predstavlja prijetnju. Optuženi je poslao više poruka koje izražavaju naklonost - kazao je sudija Dragosavljević.

Optužnica je Straživuka teretila za krivično djelo napad na sudiju ili javnog tužioca, a podiglo ju je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS.

Stavljalo mu se na teret da je 3. novembra 2018. godine, putem Vibera ozbiljno zaprijetio ubistvom, upotrebom oružja, sutkinji Kudrić.

- U periodu od 14.54 sati do 22.18 sati sa svog mobilnog telefona na njen mobilni telefon slao je poruke koje je ista shvatila kao ozbiljne prijetnje – navodilo se u optužnici.

Straživuk je ranije tvrdio da se on udvarao sutkinji Kudrić, te da se nije radilo o prijetnjama.

Dodaje se da je sutkinja za vrijeme upućivanja prijetećih poruka postupala kao predsjednik vijeća u krivičnom predmetu koji se vodio protiv optuženog i drugih osoba, zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo.

Straživuk je u uhapšen u novembru 2018. godine, a prvooptuženi je u predmetu Trezor u kojem se sudi sedmočlanoj grupi za pljačku preko dva miliona maraka na štetu banaka, pošta i zaštitarskih agencija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.