open-navfaktor-logo
search
Nova istraživanja
Tvrde psiholozi: Razgovarajte sami sa sobom, to je znak zdravog razuma
Ako pričate sami sa sobom, to nije znak ludila, nego zdravog razuma, tvrde britanski psiholozi. Ako ste se ujutro probudili nemotivirani i naglas rekli: "Ajde, ustaj i idi na posao", to nije ništa neobično, naročito ako ste suočeni sa situacijom zbog koje ste nervozni.
13.08.2020. u 17:18
get url
text

Većina ljudi ima unutarnji glas, onaj koji vas vodi, potiče vas i pohvaljuje, ali i koji vam se ruga. Taj glas ostaje u našim glavama gotovo sve vrijeme, ali povremeno, da toga niste ni svjesni, samo taj glas izgovorite na glas.

Dajemo sebi upute

Postoji nekoliko znanstvenih objašnjena zašto do toga dolazi, a u knjizi “My Stroke of Insight“ kao glavni razlog zašto razgovaramo sami sa sobom navodi se kako to nije nikakav znak ludila, nego način na koji mozgu dajete konkretne upute i naredbe i mozak tako postaje više fokusiran. Psiholozi navode kako je to govor kojeg automatski koristimo još od ranog djetinjstva.

To rade i djeca

Djeca, ističu psiholozi, često pričaju sama sa sobom i to instinktivno, što je jedan od načina na koji uče. Međutim, naša nas okolina, zbog neznanja, kao djecu ušutkava i govori da ne pričamo sami sa sobom, upravo zbog raširenog vjerovanja kako je riječ o poremećaju. No, psiholozi tvrde suprotno – ako si imate nešto za reći, recite to naglas, jer upravo je šutnja greška.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.