open-navfaktor-logo
search
CIK BiH
Tvrde da je 65 hiljada glasova zloupotrijebljeno: Opozicija iz RS-a predala zahtjev za ponovno brojanje glasova
Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa Jelenom Trivić, kandidatom za predsjednika Republike Srpske predali su danas u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).
05.10.2022. u 17:15
get url
text

- Predali smo zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, jer smo ustanovili stotine nepravilnosti, kojim je obuhvaćeno preko 65.000 glasova koji su, po nama, zloupotrebljeni i kojima se prekraja izborna volja građana - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je istakao da je njihova obaveza bila da reaguju na vrijeme i najavio da će u narednim danima dopunjavati zahtjeva.

- Nema odustajanja dok se istina ne utvrdi - rekao je Borenović i najavio i predaju krivičnih prijava zbog, kako je rekao, izborne krađe.

Jelena Trivić je izjavila da neće priznati krađu bilo kog oblika, "a pogotovo ne krađu narodne volje".

- Pokraden je narod Republike Srpske i istrajaću u ovome svim civilizacijskim i ustavnim mogućnostima, uključujući i proteste. To nije "obojena revolucija", nego ustavno pravo - rekla je ona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, je poručio da je nakon očigledne izborne krađe u ovom trenutku na ispitu cijelo društvo i svi koji su ovlašteni i odgovorni u ovom procesu, ne samo CIK, već i SIPA, policija, tužilaštva i sudovi.

- Ovo je prilika, ne samo da se ispravi nepravda i izborni rezultat i ispoštuje volja građana, nego da ovo društvo konačno krene u obračun sa kriminalom i korupcijom - istakao je Šarović i dodao da će SDS istrajati u namjeri da se kazne svi koji su se drznuli da na tako brutalan način prepravljaju volju građana.

Naveo je da SDS traži da se izvrši ponovno prebrojavanje odnosno poništavanje izbora i da će nastaviti da prijavljuje sve uočene nepravilnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.