open-navfaktor-logo
search
Komercijalna upotreba
Tvorac Pfizerove vakcine otkrio: Krenuli sa proizvodnjom doza za omikron soj
Farmaceutska kompanija u Njemačkoj BioNTech i njen američki partner Pfizer tvrde da su počeli proizvoditi vakcinu za omikron varijatni soj koronavirusa za komercijalnu upotrebu.
13.01.2022. u 07:41
get url
text

- Vakcina je prilagođena novoj varijanti koronavirusa - to je na jednoj zdravstvenoj konferenciji američke banke J. P. Morgan potvrdio šef BioNTecha Uğur Şahin, prenosi Deutsche Welle.

Krajem januara počet će klinička studija u okviru koje će se ispitati učinkovitost vakcina.

Od marta isporuka

- Polazimo od toga da bismo do marta mogli biti spremni za isporuku vakcina na tržište, pod uvjetom da do tada budemo imali i potrebne dozvole vlasti – navodi Şahin.

Evropska agencija za lijekove (EMA) još uvijek nije saopćila smatra li zaista potrebnim vakcinu prilagođenu omikron varijanti, i to s drugačijim sastavom od onog kojeg ima vakcina koja se trenutno koristi protiv koronavirusa.

Šef koncerna Pfizer Albert Bourla za američku televizijsku stanicu CNBC izjavio je kako je njegova kompanija s proizvodnjom počela na vlastiti rizik. On ne zna, dodao je Bourla, hoće li vakcina biti potrebna i kako će se koristiti:

- Ali mi ćemo biti spremni – kazao je.

Şahin je tokom online nastupa na spomenutoj konferenciji rekao da je aktualna situacija oko pandemije i dalje nejasna, odnosno da se ne može predvidjeti koja će se virusna varijante pojaviti kao sljedeća:

- No, vrlo je izgledno da će vakcina protiv omikrona pojačati imunološku reakciju protiv svih postojećih varijanti – kazao je.

BioNTech je prije toga već saopćio da je ta kompanija s britanskom firmom InstaDeep razvila novu metodu za predviđanje pojave i širenja novih visokorizičnih varijanti SARS-CoV-2.

Radi se o svojevrsnom sistemu za rano upozoravanje koji se temelji na podacima koje se obrađuje uz pomoć umjetne inteligencije.

Taj sistem je, kako se tvrdi, visokozaraznu omikron varijantu označio kao "visokorizičnu" već isti dan kada je ona bila sekvencirana.

Dug put

Po procjenama BioNTecha još uvijek je dug put od pandemijskog do endemijskog (odnosno manje opasnog) razvoja po pitanju koronavirusa. Pouzdane procjene nisu moguće, tvrdi Şahin.

Dodao je da, zbog širenja po cijelom svijetu, koronavirus raspolaže ogromnim rezervoarom za pojavu novih varijanti koje se brzo mogu proširiti.

U prošloj godini su BioNTech i Pfizer proizveli oko tri milijarde doza vakcine.

Tržišni udio se u decembru prošle godine u Evropi procjenjivao na 80 posto, a u SAD-u na 74 posto.

Za poslovnu 2022. godinu BioNTech samo s vakcinom očekuje promet od 13 do 17 milijardi eura.

U 2021. procjene kompanije se kreću od 16 do 17 milijardi eura. Poslovni podaci za četvrti kvartal 2021. još uvijek nisu objavljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.