Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici dječijeg doma Medina Bostandžija, Al'dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

Požar u Domu Bjelave izazvala je grijalica, a prizori vatrom zahvaćenih dječjih soba zauvijek će ostati u sjećanju mnogih.

Tadašnji uposlenik i bivši direktor Doma Saudin Đurđević ranije je za Faktor govorio o tom strašnom danu i bolnim sjećanjima.

Kazao je da su u prostoriji bila smještena djeca koja su bila prehlađena. U sobama koje je zahvatio požar u tom trenutku spavalo je dvadeset petero djece rođene 2006. i 2007. godine. Žrtve ovog požara su ukopane na groblju Vlakovo.

- Taj dan nisam radio, ali u nedjelju ujutro, oko pet sati, zazvonio je telefon i sa druge strane čuo sam prestrašne vijesti. Svi uposlenici došli su u Dom i zatekli su nas bolni prizori, nešto što nikada nećemo moći zaboraviti. Preživio sam rat, bio sam borac, ali nikada mi nije bilo teže nego tog dana – kazao je ranije Đurđević za Faktor, ističući da je to ostavilo traga na njegov, ali sigurno i na živote svih njegovih kolega.

Dom Bjelave, ranije dom "Ljubica Ivezić", zbrinjava djecu bez roditeljskog staranja od 1946. godine i istinski je dom za brojnu djecu koja su tu pronašla toplinu porodičnog i prijateljskog okruženja jer za drugi i ne znaju.