Subota, 04.12.2021.
FOTO: Ines Lučić

Tužna godišnjica: Obilježene tri godine od pogibije studentica Selme i Edite

Cvijeće su na spomen-obilježju kod Zemaljskog muzeja položili članovi porodica stradalih studentica, predstavnici Filozofskog fakulteta, kolege studenti, prijatelji...

U Sarajevu je danas obilježena treća godišnjica stradanja studentica Filozofskog fakulteta Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe.

Cvijeće su na spomen-obilježju kod Zemaljskog muzeja položili članovi porodica stradalih studentica, predstavnici Filozofskog fakulteta, kolege studenti, prijatelji, te građani Sarajeva.

Amir Agić, Selmin otac, u izjavi za medije je kazao kako su obilježavanje pogibije planirali obilježiti u tišini, bez razglasa i u krugu porodice.

- Ali, evo, svijet se okupio i to nam je satisfakcija. Mi nemamo nikakvu drugu satisfakciju niti očekujemo da će neko vratiti nam naše djevojke. Žalosno je da čist slučaj traje već tri godine i da se ništa nije pomaklo. Odnosno, pomaklo se malo, Saud Nišić je priznao krivicu i dobio uslovnu kaznu. Imamo indicije da će neko još priznati. Nama to ništa ne znači, ali to njima znači jer im je proradila savjest a možda se i boje tužbi - kazao je, između ostalog, Agić.

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč, rekla je da danas ne želi pričati ni o Sefiću, niti bilo kome.

- Danas smo došli da odamo počast Selmi i Editi. Hvala medijima što informišu javnost i svima koji su došli da budu uz nas - rekla je Editina sestra.

Podsjetimo, za nesreću u kojoj su stradale Edita i Selma ponovo se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi Sanjinu Sefiću, nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Sefić je, prema navodima iz optužnice, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, vozeći velikom brzinom, automobilom udario djevojke, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.  Istu noć, preko Graničnog prelaza Uvac pobjegao je u Srbiju, gdje je i uhapšen. 

Selma Agić iz Bugojna je preminula na mjestu nesreće dok je Edita Malkoč iz Bosanske Krupe preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh