open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Tuzlansko tužilaštvo neće istraživati izgradnju izolatorija u Srebreniku
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona neće provoditi istragu protiv gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića zbog adaptacije prostora i izgradnje privremenog izolatorija u tom gradu za potrebe izazvane pandemijom koronavirusa.
17.06.2020. u 14:35
get url
text

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vršili su provjere u ovom predmetu nakon teksta "Izgradnja izolatorija u Srebreniku povjerena firmi gradskog vijećnika", koji je objavila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), a iz tuzlanskog tužilaštva je potvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Agencija za javne nabavke nakon pisanja BIRN-a BiH vršila je monitoring javne nabavke za izgradnju izolatorija, te došla do saznanja da je Grad Srebrenik u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, uz primjenu izuzeća Zakona o javnim nabavkama, izdao naredbu da se firmi "Feniks AS" Srebrenik dodijeli ugovor o izgradnji izolatorija, a da podaci o izuzeću nisu objavljeni na portalu javnih nabavki kao ni pravni osnov koji opravdava izuzeće. Vlasnik spomenute firme u dijelu od 33 posto je Fadil Suljić, gradski vijećnik u Srebreniku.

- Iz prikupljene materijalne dokumentacije i izvještaja SIPA-e proizlazi da je spomenuta firma za predmetnu adaptaciju dodijelila donaciju Štabu civilne zaštite Srebrenik u smislu izvođenja radova na rekonstrukciji ovog objekta u iznosu od oko 13.000 KM, a takva odluka je zvanično i dostavljena službama Grada Srebrenika. Nakon analize izvještaja i materijalnih dokaza, utvrđene činjenice i okolnosti ne upućuju na osnov sumnje da je komandant Štaba civilne zaštite Grada Srebrenika postupao sa ciljem pribavljanja koristi sebi ili firmi "Feniks AS" Srebrenik, a što kao zabranjenu posljedicu definiše krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, također nema osnova sumnje da je počinjeno neko drugo krivično djelo, te je donesena naredba da se neće provoditi istraga - kazao je za BIRN BiH Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Adaptacija izolatorija nije rađena uobičajenim postupkom javnih nabavki, zbog hitnosti situacije, objašnjavali su ranije iz Gradske uprave.

- Od momenta proglašenja stanja prirodne nesreće, Zakon o javnim nabavkama s aspekta zaštite i spašavanja se suspenduje i na snazi je Zakon o zaštiti i spašavanju, tako da štabovi Civilne zaštite ne vrše proceduru javnih nabavki, nego rade isključivo po naredbama - izjavio je u pisanoj formi za BIRN BiH Nihad Omerović, načelnik Srebrenika.

Tužilaštvo TK-a donijelo je i odluku o nesprovođenju istrage protiv nekog službenog ili odgovornog lica iz Kantonalnog štaba civilne zaštite TK-a, zbog radnji koje se odnose na određivanje prostora za karantin na području TK-a u martu i aprilu 2020. godine jer ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo.

BIRN BiH pisao je u tekstu "Sporan odabir smještaja za lokalne karantine u Mostaru i Tuzli" i u ovom slučaju.

Po nalogu Tužilaštva TK-a pripadnici SIPA-e izvršili su provjere u vezi s određivanjem prostora za karantin i dostavile izvještaj uz prateće materijalne dokaze.

Naime, Federalni štab civilne zaštite je donio naredbu kojom su kantonalni štabovi bili obavezni organizirati karantenski smještaj (izolaciju) za državljane BiH koji su u kritičnom periodu dolazili u FBiH iz područja koja su proglašena žarištima za širenje virusa, uglavnom iz zemalja zapadne Evrope.

Kantonalni štab civilne zaštite odabrao je "Hotel Tuzla", "Hotel Tehnograd" i jedan od paviljona Studentskog centra u Tuzli, koji su privremeno bili pretvoreni u karantin.

- Istragom je utvrđeno da su oba hotela u potpunosti zadovoljavala zadate standarde (higijensko-epidemiološke uslove) za smještaj ovih osoba, a nakon što su popunjeni kapaciteti u hotelima za ove potrebe je određen Studentski centar Tuzla. Provjerama je utvrđeno da su hoteli imali odgovarajuće smještajne kapacitete koji su ponuđeni po razumnim cijenama - kazao je Arnautović.

U naredbi je zaključeno da, sagledavajući sve navedeno, ne postoje osnovi sumnje da su odgovorna lica iz Kantonalnog štaba civilne zaštite TK-a, ili nekog drugog organa, počinili bilo koje krivično djelo jer njihovo postupanje nije u suprotnosti s interesima službe, odnosno nisu iskoristili službeni položaj ili prekoračili granice svojih ovlaštenja, već su, suprotno tome, preduzimali hitne radnje u cilju očuvanja zdravlja ljudi, pojasnio je Arnautović.

Tokom aprila u "Hotelu Tuzla" je boravilo 249 osoba, u "Hotelu Tehnograd" 83 osobe, dok je u Studentskom centru do raspuštanja karantina boravilo 88 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.