open-navfaktor-logo
search
Čeka se Ustavni sud
Tuzlanski kanton u političkoj krizi: Vlada nije smijenjena, ali više nema podršku većine
Vlada Tuzlanskog kantona nije smijenjena na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine TK, jer je na smjenu pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Tokom sjednice postalo je jasno da Vlada TK više nema većinu u Skupštini.
16.12.2020. u 17:25
get url
text

- Član po kojem je pokrenuta zaštita vitalnog nacionalnog interesa govori o nacionalnoj zastupljenosti u Vladi TK. Zamislite o kakvom se apsurdu radi. Kada smo imenovali Vladu TK znali smo da u njoj nema Hrvata i tada se niko nije sjetio da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a evo to se sada dešava - rekao je Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Vitalni nacionalni interes

Pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenulo je rukovodstvo Skupštine odnosno, dva člana rukovodstva Žarko Vujović iz Socijaldemokrata (SD) BiH i Boris Krešić iz DF-a.

Prije tačke dnevnog reda o smjeni Vlade TK, klubovi sva tri naroda i Skupština kao kolektivno tijelo, izjašnjavali su se o smjeni rukovodstva Skupštine. Za tu tačku dnevnog reda zaštitu vitalnog nacionalnog interesa potegao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Kada su u pitanju smjene rukovodstva Skupštine i Vlade TK, nije bilo podrške unutar Klubova Hrvata i Srba, jer tu i nova skupštinska većina i ova odlazeća imaju po jednog člana. Stoga se o glasanju i povredi nacionalnog interesa mora izjasniti Ustavni sud FBiH, kojemu će zapisnici biti upućeni u narednih sedam dana.

- Mi ćemo se ponašati u skladu s Ustavom i nećemo provesti smjenu mimo Ustava - poručio je Hadžić.

Inače, hitna sjednica Skupštine TK sazvana je na osnovu potpisa 18 zastupnika iz SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a, koji će činiti novu većinu u Skupštini TK.

Kanton u krizi

Še Kluba zastupnika SDA Fahrudin Skopljak rekao je danas da su predsjednik i zamjenik predsjednika iskoristili svoje ustavno pravo.

- Mi ćemo doći u neku vrstu krize kada je u pitanju parlamentarna većina. Nova većina okupljena oko SDP-a danas je planirala smijeniti Vladu TK i dati ovlaštenje sekretarima ministarstava da privremeno obnašaju posao umjesto ministara. To nam govori da ni oni nisu bili u stanju da sastave Vladu i ponude budžet za narednu godinu, jer to sekretari ne mogu uraditi - rekao je Skopljak.

On je istakao da smatra da je bolje imati Vladu, dok nova većina sve ne dogovori.

Inače, mandatar za sastav nove Vlade TK trebao je biti profesor sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Kadrija Hodžić, ali će taj prijedlog sada morati sačekati odluku Ustavnog suda FBiH.

- Prvi puta vidim političko nasilje. Ne zbog ovakvih odluka, nego zato što vitalni nacionalni interes koristite za blokadu nečega što je legalno. Promijenjena je većina, ali se ona ne može ostvariti zbog blokada - rekao je šef Kluba zastupnika Naše stranke Selim Bešlagić.

Šef Kluba zastupnika PDA Senad Alić kaže da je su Žarko Vujović i Boris Krešić smijenjeni, jer je za njihovu smjenu bilo 18 ruku kada se izjašnjavala Skupština kao kolektivno tijelo, a da pri tome u klubovima naroda nije bilo većine, nego su glasovi bili jedan prema jedan.

- Volja većina nije ispoštovana, a oni su za mene smijenjeni. Kada će Ustavni sud FBiH zasjedati ne znamo - rekao je Alić.

Ukoliko Ustavni sud donese odluku da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, ovlastit će se sekretari ministarstva da upravljaju ministarstvima do formiranja nove Vlade TK.

Na današnjioj sjednici usvojen je zaključak o moratoriju na zapošljavanje u svim državnim organima TK osim UKC-a Tuzla i Opće bolnice Gračanica, koje su izuzete zbog pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.