open-navfaktor-logo
search
Razmatran izvještaj
Tuzlanski kanton šesti po indeksu razvijenosti u FBiH: Sve više firmi, sve manje ljudi
Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila izvještaj o razvoju Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Analizirajući indikatore u oblasti ekonomskog razvoja, utvrđeno je da se prema indeksu razvijenosti TK nalazi na šestom mjestu u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).
15.11.2022. u 20:33
get url
text

- Radno sposobno stanovništvo u TK kontinuirano se smanjuje, dok broj poslovnih subjekata kontinuirano raste. Izvoz je u odnosu na 2020. godinu porastao, ali je i uvoz također bilježio povećanje te je shodno tome pokrivenost uvoza izvozom zabilježila blaži pad. Indeks industrijske proizvodnje je porastao te se struktura industrijske proizvodnje neznatno promijenila u odnosu na 2020. godinu, tako da i dalje najveće učešće imaju prerađivačka industrija, proizvodnja električne energije i rudarstvo - navodi se, između ostalog, u izvještaju o razvoju.

Kada je u pitanju društveni razvoj, zabrinjavajući je kontinuirani negativni prirodni priraštaj stanovništva sa sve izraženijom razlikom između broja umrlih i broja novorođenih te negativni stepen migracije stanovništva.

Također je primjetna izmjena u starosnoj strukturi gdje dolazi do izrazitog povećanja populacije starije od 65, uz istovremeno smanjenje populacije mlađe od 14 godina. Vitalni indeks na Tuzlanskom kantonu je smanjen, kao i broj studenata na 1.000 stanovnika, dok je broj doktora medicine na 1.000 stanovnika povećan.

Na nivou indikatora infrastrukturnog razvoja, utvrđeno je da su površina zaštićenih područja u odnosu na ukupnu teritoriju TK, procenat općina i gradova TK pokrivenih sistemom monitoringa kvaliteta zraka, procenat općina i gradova u pokrivenih sistemima tretmana otpadnih voda, procenat domaćinstava priključenih na kanalizacionu mrežu i procenat općina koje primjenjuju odvajanje otpada na mjestu nastanka, ostali na istom nivou.

Procenat domaćinstava priključenih na centralni sistem grijanja je zabilježio blagi porast, dok je ukupna instalirana snaga kotlova koje koriste obnovljive izvore energije u domaćinstvima značajno povećana u 2021. godini.

Kada je u pitanju implementacija Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period od 2021. do 2027. godine, pregledom dobijenih podataka o implementaciji razvojnih aktivnosti i projekata u 2021. godini, evidentno je da su se poduzimale aktivnosti u okviru 224 planirana razvojna projekta i aktivnosti. Od ukupnog broja projekata, 83 projekta se kontinuirano provode, završena su također 83 projekta, odgođeno je njih 58, a zamijenjenih i otkazanih projekata nije bilo u 2021. godini.

Vrijednost uloženih sredstava za implementaciju razvojnih projekata i aktivnosti iznosi 118.011.843 KM ili 125,28 posto u odnosu na ukupan iznos planiranih sredstva Akcionim planom za 2021. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.