open-navfaktor-logo
search
Održali sjednicu
Tuzlanski kanton: Naša stranka potvrdila stav da neće u vlast s PDA
Priča o vlasti SDP-a, NS, SBB-a i PDA u Tuzlanskom kantonu praktično je trajala samo pola dana, jer je jasno da u toj priči nema Naše stranke
07.05.2019. u 10:33
get url
text
Mirsad Čamdžić: Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla

Naša stranka na sjednici Regionalnog odbora Tuzla održanoj sinoć, donijela je odluku da neće ići u vlast s PDA. To je samo potvrda stava koji ova stranka zastupa od početka pregovora o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

- Prvi princip u pregovorima, koji smo iznijeli još u oktobru prošle godine, bio je da nećemo u vlast s nacionalnim strankama, odnosno sa SDA i PDA. Od tada se ništa nije promijenilo. To je zaključak koji je sinoć donio Regionalni odbor. Mi ne idemo u tu vlast - rekao je za Faktor predsjednik Regionalnog odbora NS Tuzla Mirsad Čamdžić.

Podsjećamo, jučer je održan sastanak zastupnika koji su potpisima dali podršku programskoj vladi, koju bi trebao predvoditi SDP. Zastupnici PDA iznijeli su stav da oni ne žele biti samo podrška, nego traže učešće u Vladi TK u skladu sa svojim kapacitetom u Skupštini TK, odnosno sedam ruku svojih zastupnika.

Priča o vlasti SDP-a, NS, SBB-a i PDA u Tuzlanskom kantonu praktično je trajala samo pola dana, jer je jasno da u toj priči nema Naše stranke. Preostale tri stranke imaju 19 zastupnika u Skupštini TK, što je dovoljno za formiranje vlasti, ali Kantonalni odbor SDP-a, koji zasjeda u četvrtak, mora promijeniti svoju ranije donesenu odluku o neulasku u koaliciju s PDA. Dodajmo, da se na jučerašnjem sastanku stranaka, nisu pojavili zastupnici SBB-a, koji su potpisima podržali formiranje programske vlade. Da li njihova podrška još uvijek važi, niko iz ove stranke nije javno rekao.

- Regionalni odbor svoju odluku je donio konsenzusom i mislim da je tu sve jasno - potvrdio je Čamdžić.

Bit će zanimljivo vidjeti šta će odlučiti Kantonalni odbor SDP-a Tuzla. Ukoliko ostanu pri stavu da neće s PDA, to će definitivno označiti kraj pokušaja ove partije da formira vlast u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.