open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Tuzlanski kanton: Na pomolu vladajuća koalicija
Prema saznanjima Faktora, SDA nastoji ovoj koaliciji priključiti i Demokratsku frontu, čime bi broj zastupnika vladajuće koalicije bio povećan na 23
18.06.2019. u 11:25
get url
text
get url
text

Novu vladajuću većinu u Tuzlanskom kantonu, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, činit će SDA, Stranka za BiH, SBB i PDA. Ukoliko uslijedi takav rasplet, SDP će, iako je pobjednička stranka u Tuzlanskom kantonu, definitivno otići u opoziciju.

Kako saznaje Faktor, sutra će biti održan zvanični sastanak delegacija ovih stranaka na kojem će se razgovarati o mogućnosti postizanja konačnog dogovora. Ukoliko se to desi, nova vladajuća koalicija imat će 20 ruku u trenutnom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona.

Prethodnih dana održan je niz nezvaničnih sastanaka između predstavnika ove četiri stranke na kojima su razmatrani plan i program rada buduće koalicije.

Prema saznanjima Faktora, SDA nastoji ovoj koaliciji priključiti i Demokratsku frontu, čime bi broj zastupnika vladajuće koalicije bio povećan na 23. Priključenju DF-a vladajućoj koaliciji trenutno se međutim protivi PDA. I pored toga, u SDA ne odustaju od DF-a kao svog partnera i moguće je da njihova podrška budućoj vladi TK, ako se već ne bude postigao dogovor da budu dio te vlade, kompenzira na drugi način, kroz dodjelu nekih funkcija u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.