open-navfaktor-logo
search
Bilans za 2020.
Tuzlanski kanton: Kako je budžetski deficit u godini korone prerastao u suficit
Tuzlanski kanton proteklu godinu završio je u deficitu koji iznosi 1,27 miliona KM, međutim to je samo dio finansijskog bilansa. Drugi dio govori da TK, prvi put nakon desetak godina postojanja akumuliranog deficita, prelazi u budžetski suficit koji iznosi 22 miliona KM.
03.04.2021. u 08:13
get url
text

- U prošloj godini deficit je iznosio 1,27 miliona KM, a akumulirani deficit na kraju 2019. godine iznosio je 1,7 miliona KM. To znači da smo na tri miliona deficita na kraju 2020. godine - kaže ministar finansija TK Vedran Lakić iz SDP-a.

On dodaje da je u 2020. godini Ministarstvo finansija (na čijem je čelu bio Suad Mustajbašić iz SDA, op. a.) izvršilo reprogram dugova po osnovu dva stand by aranžmana i kredita za Plavu bolnicu UKC-a Tuzla, koji su iznosili oko 25 miliona KM.

Ministar finansija TK Vedran Lakić

- Razlog za postojanje 22 miliona KM akumuliranog suficita je reprogram dugoročnih obaveza po osnovu kredita. Reprogramom su obaveze prenesene na jedan duži period. Kanton po osnovu kredita ukupno duguje oko 44,5 miliona KM - naglasio je Lakić.

Bivši ministar finansija TK Suad Mustajbašić, pak, kaže da je prema njegovom mišljenju ostvaren odličan finansijski rezultat za godinu kakva je bila 2020. jer bez obzira na koronu i pad poreznih prihoda od 32 miliona KM, prošla vlada je ostavila novoj veoma stabilan budžet Tuzlanskog kantona.

- Svima je jasno da je prethodna vlada TK na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem mogla iskontrolisati tekući finansijski rezultat sredstvima od MMF-a u iznosu od 19 miliona koja nismo oprihodovali. Da smo se odlučili za taj potez i da smo ovaj iznos od 19 miliona uključili u prihod 2020. godine, tekući finansijski rezultat za 2020. godinu bi bio suficit od oko 17,7 miliona KM, a ne deficit od 1,27 miliona - navodi Mustajbašić.

Suad Mustajbašić, bivši ministar finansija TK

Nadalje, dodaje on, završili smo veliku stvar s Vladom FBiH, jer smo dogovorili reprogram dospjelih, a neplaćenih obaveza po osnovu kredita uzetih od MMF-a u ranijem periodu.

- Isknjižavanjem ovih kratkoročnih obaveza, koje iznose oko 25 miliona KM, nakon desetak godina postojanja akumuliranog deficita u budžetu TK, s krajem 2020. godine, budžet TK je ipak ušao u akumulirani suficit od oko 22 miliona KM - naglasio je Mustajbašić.

Lakić je potvrdio da su prenesena sredstva od MMF-a, koje je prethodna Vlada TK ostavila, uprihodovana u prvom kvartalu ove godine te je 18 miliona utrošeno na socijalna davanja i boračku populaciju.

- Ova godina će biti izazovna. Definitivno, bez pomoći MMF-a, stabilnost budžeta će doći u pitanje. U 2021. godini očekujemo oko 39 miliona KM od MMF-a i tada možemo govoriti o stabilnosti. Imamo uvjeravanja od premijera FBiH (Fadil Novalić, op. a.) da će TK dobiti iznos na nivou prošle godine - rekao je Lakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.