open-navfaktor-logo
search
Dovoljno ruku
Tuzlanski kanton bi u ponedjeljak trebao dobiti Budžet za 2021. godinu
Tuzlanski kanton u ponedjeljak će, kako sada stvari stoje, dobiti Budžet za 2021. godinu, saznaje Faktor.
22.12.2020. u 19:20
get url
text

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović potvrdio je da će sutra biti održan Kolegij Skupštine TK, a da će sjednica biti zakazana za ponedjeljak, 28. decembar u 11 sati.

Kolegij i sjednica

- Usvajanje Budžeta ne treba biti stvar postojanja skupštinske većine, nego funkcioniranja sistema. Budžet za 2019. godinu usvojili smo jednoglasno, a tada ga je predložila Vlada TK u kojo su bili PDA i SBB, koji su u tom trenutku u Skupštini TK imali samo devet zastupnika - kaže Vujović.

Vlada TK u kojoj sjede ministri iz SDA, DF-a, SD-a, SBiH i SBB-a trenutno nema podršku većine, jer je SBB odlučio da izađe iz vlasti i podrži smjenu Vlade. Na posljednjoj sjednici Skupštine TK 18 zastupnika iz SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a glasali su za smjenu Vlade TK, ali pokretanjem pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Vlada nije smijenjena i tako će ostati sve dok se o ovom pitanju ne očituje Ustavni sud FBiH.

Zbog svega navedenog pod upitnik je došlo usvajanje Budžeta za narednu godinu, a time i isplata egzistencijalne naknade za 4.500 hiljade boraca mlađih od 57 godina. Međutim, SBB je najavio da će, iako ne podržava Vladu premijera Denijala Tulumovića iz SDA, podržati usvajanje Budžeta.

- Mi ćemo podržati Budžet, jer nećemo dozvoliti da borci ostanu bez egzistencijalnih naknada, niti da plaće budžetskih korisnika budu smanjene zbog privremenog finansiranja - rekla je za Faktor Lejla Vuković, zastupnica SBB-a u Skupštini TK.

SDP i PDA

Predsjednik SDP-a TK Dževad Hadžić danas nije odgovarao na naše pozive, a ova stranka u javnost još uvijek nije iznijela stav da li će podržati Budžet TK za 2021. godinu. Predsjednik KO PDA TK Senad Alić danas je rekao da će svoj stav iznijeti nakon sutrašnjeg Kolegija Skupštine.

Kako god odlučili u SDP-u i PDA, strankama koje čine osnovu nove većine u TK, s dva glasa zastupnika SBB-a, usvajanje Budžeta TK ne bi trebalo doći u pitanje.

Tuzlanski kanton i dalje egzistira u nesređenim političkim odnosima, a zanimljivo je da je SDP 2013. godine, upravo s Dževadom Hadžićem kao predsjednikom Kluba zastupnika u Skupštini TK, spriječio smjenu Vlade na čijem je čelu bio Sead Čaušević. SDP-ovci su tada potegli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Hrvata. Tada je novu većinu, koja se nije uspjela domaći vlasti, predvodio Senad Alić kao predsjednik Kluba zastupnika SDA, a sada su njih dvojica na istoj strani kao šefovi SDP-a i PDA, a koči ih potezanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.