open-navfaktor-logo
search
Plaća 5.000 KM
Tuzlanska firma pod istragom zbog ugovora s radnicima u Norveškoj
Radnici tuzlanskog "UMEL-a" u međuvremenu su postali radnici "Valarda" i svoj hljeb zarađuju u Norveškoj
22.11.2018. u 08:15
get url
text
radnici na dalekovodu

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona potvrdilo je da je pokrenuta istraga protiv jedne odgovorne osobe u tuzlanskoj firmi "UMEL Dalekovodmontaža d.o.o." zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Istraga se vodi po prijavi norveške firme, koja je "UMEL-ove" radnike angažirala na izgradnji dalekovoda, a ti radnici su morali svojoj matičnoj firmi u Tuzli isplaćivati pola zarađene plaće.

U Tužilaštvu navode da su obavljene provjere po prijavi norveške firme "Valard Norway As", a postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv jednog odgovornog lica iz firme "UMEL Dalekovodmontaža".

Sporni ugovori

- Odgovorna osoba je osumnjičena da je prilikom potpisivanja ugovora o privremenom radu sa 21 zaposlenikom u Norveškoj, za potrebe navedene norveške firme, postupao suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima i Statutu društva, a u vezi s povratom polovine neto uplaćenih minimalnih plaća UMEL-u, što je osam radnika i činilo - navode u Tužilaštvu TK.

Dakle, u predmetu je u toku saslušanje svjedoka, analiza materijalne dokumentacije kao i druge istražne radnje u što je uključena i Finansijska policija FBiH, rečeno je za Faktor.

Sve je počelo kada je kanadska kompanija "Valard", putem svoje firme kćerke "Valard Norway AS", skolopila ugovor sa "UMEL Dalekovodmaontažom" iz Tuzle, s ciljem angažiranja radnika iz BiH na poslu izgradnje dalekovoda u Norveškoj. Posao u Norveškoj vrijedan je stotine miliona eura, jer je ugovor potpisan sa državnom kompanijom "Stattnet", koja je ekvivalent našeg Elektroprijenosa.

Milionski posao

"UMEL" je osigurao 21 radnika i za svakog od "Valarda" dobijao 700 eura mjesečno na ime troškova. Međutim, "UMEL" je prije odlaska u Norvešku sa svim radnicima sklopio ugovore i obavezao ih da pola svoje neto plaće, koja je iznosila oko 5.000 KM, svakog mjeseca daju "UMEL-u". Ugovorima, od kojih je jedan u posjedu Faktora, precizirano je da radnici isplate garantiraju svojom ličnom imovinom, o čemu je Faktor ranije pisao.

Ugovore s radnicima koji odlaze u Norvešku, potpisivao je direktor te firme Nedžad Aščerić. On je za Faktor govorio kada je objavljena informacija o prijavi iz Norveške i nije negiro sadržaj ugovora, ali za sve ima objašnjenje.

- Mi smo sve s radnicima raspravili i norveško tužilaštvo je zaključilo da nema krivičnog djela. Neki radnici su uplatili dio novca, a mi smo im sve vratili. U suštini se svelo na uzimanje i krađu naših radnika - rekao je Nedžad Aščerić za Faktor u junu mjesecu.

On tvrdi da u "UMEL-u" više nema takvih ugovora, ali da više nikome ne ustupa svoje radnike te da "ne ide nigdje gdje ne može firma", pa stranci moraju tražiti radnike ponaosob.

- Praktički je ovo bitka na tržištu. "Valard" se plaši nas i na evropskim tržištu. Uzeli su nam radnike, a uz to hoće i da nas unište krivičnom prijavom. Te radnike što su otišli ja sam "pravio" po šest-sedam godina. Slali smo ih u Ameriku na obuku i na rad. Očito da je "Valardu" sve vrijeme bio cilj da nam uzme radnike i uz put nas uništi kao konkurenciju. Na tom poslu, pored ljudi, izgubili smo ugovor i zaradu i zbog toga prošlu godinu bili u gubitku - zaključio je Aščerić.

Naime, radnici "UMEL-a" u međuvremenu su postali radnici "Valarda" i svoj hljeb zarađuju u Norveškoj. "Valard" je sve prijavio norveškoj policiji, koja je u novembru prošle godine odbacila prijavu, ali ova u Tužilaštvu TK, podnesena u martu ove godine, za sada je dovoljna za otvaranje istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.