Utorak, 11.05.2021.
h

Tuzlanska "Dita" od depresije do nade: "Prije četiri godine nisam imala ništa, a sada imam sve" (FOTO)

Fabrika detrdženata "Dita" nekada je zaista bila gigant. Mnogo je brojki koje potkrepljuju ovu tvrdnju, ali nijedna kao činjenica da svi stari radnici "Dite" pamte datum kada su u nju došli.  

Nafija Duman s ponosom kaže da je po stažu najstarija radnica "Dite". Ona pamti 6. mart 1982. godine. Enver Mehmedović se sjeća 25. decembra 1980. godine...

Šansa i za mlade

Fabrika je sada u stečaju. Kada dođete na kapiju prizor ne obećava. Desno su ogromne hale, iza njih proizvodna postrojenja, na kapiji je portir, a osim njega u krugu nema nikoga. Upravna zgrada pusta, na prizemlju nikoga, a tek na prvom spratu srećemo ljude. Tu se slika mijenja.

- "Dita" je sada u stečaju, ali ne stojimo loše. Svi radnici imaju plaće, uplaćuju nam se doprinosi, možemo pokriti nabavku sirovina i troškove proizvodnje. Ovdje ima i šanse za mlade. Ja sam nakon zavšenog fakulteta došao na kapiju i tražio bilo kakav posao. Samo da radim, ako treba i bez plaće. I počeo sam. Odradio pripravnički i sada sam tu zaposlen - priča nam Midhat Sakić, inženjer zaštite na radu.

Zamjenik stečajnog upravnika Almir Bajrić dodaje da je radna snaga maksimalno iskorištena, a da nema potrebe ni za velikim menadžmentom.

Prije rata fabrika je zapošljavala 620 radnika, a znalo je biti još 80 sezonaca. Radi se o velikom kompleksu, ukupno oko 84 dunuma zemljišta. U bivšoj Jugoslaviji parirala im je samo "Saponija" iz Osijeka.

Nakon rata došla je privatizacija, sarajevska Lora kupila je fabriku, tri godine je radila veoma uspješno, a onda je uslijedio pad. Potom štrajkovi, dežuranje pred kapijom, agonija i borba radnika... Sada radi njih 75 i čeka kupca. Novih gubitaka nema.

- Mislila sam da se nikada neću vratiti u "Ditu". Ne brine me što još uvijek nemamo kupca. Mi imamo posao i plaću. Nemam se ni na šta požaliti. Sada imam sve, a prije četiri godine nisam imala ništa - priča nam Nafija Duman.

Nedavno nije uspjelo šesto po redu javno nadmetanje za kupovinu tuzlanske fabrike detrdženata "Dita". Sve je okončano za minut, jer se niti jedan kupac nije pojavio.

- Dobro da smo dočekali i ovo da radimo, nego sjediti i nemati ništa. Ja sam uvijek imao neku nadu da će ponovo raditi. Ni sada nisam pesimista kada je u pitanju prodaja fabrike. Mi održavamo ovaj sistem, radimo i pokrivamo svoje obaveze. Mislim da će se ovo riješiti do kraja godine, jer ne može trajati vječno - kaže nam Enver Mehmedović, rukovodilac pogona tečnih detrdžanata.

Garancija kvaliteta

Svi pogoni u fabrici su osposobljeni za rad, samo što se sve odvija u puno manjem kapacitetu. Ipak, standard po kojem je "Dita" prije bila poznata još uvijek je na nivou prijeratnog, tvrdi Jasminka Delić, šefica Službe kontrole kvaliteta.

- Uspjeli smo u stečaju da dobijemo međunarodni certifikat ISO 9001, što garanitira naš kvalitet na međunarodnom nivou. Mi radimo kontrolu naših proizvoda, ali i kontrolu konkurencije. Naši proizvodi koje sada nudimo, po kriterijima i standardima su na nivou sa vodećim proizvođačima - navodi Jasminka Delić, a za to vrijeme hemijska tehničarka Zvjezdana Oštraković demonstrira kako se vrši hemijska analiza.

"Ditini" proizvodi sada se putem trgovačkih lanaca distribuiraju širom BiH, a postoje razgovori da se počne sa izvozom u Srbiju te da se produži saradnja na Kosovu.

- Imamo oko 50 proizvoda uključujući i industrijski program i možemo ugoditi bilo kojim zahtjevima tržišta za proizvodnju i najspecifičnijih proizvoda kada su u pitanju sredstva za pranje i cišćenje, kako domaćinstva tako i industrije. Kapacitet preduzeca je ogroman, a trenutno prodaja diktira proizvodnju, koja je različita shodno periodima. U trgovinskim lancima se moze naći većina "Ditinih" proizvoda, a među zadnjim koji su stigli na police je tečni sapun od jednog i pet litara u objektima trgovačkog lanca Bingo - kaže nam zamjenik stečajnog upravnika Almir Bajrić.

Čini se da nekadašnji gigant treba još samo jedan korak u pravom smjeru, a to je odgovoran kupac, ali barem za sada oni koji čekaju nisu nesretni.

- Potražite nas na policama, naše detrdžente Arix tenzo, Idu, čuveni 3-de... Mi još nemamo novca da se reklamiramo - poručila je za kraj Jasminka Delić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh