open-navfaktor-logo
search
Birača je 111 hiljada
Tuzlaci biraju novog gradonačelnika: Evo najupečatljivijih izjava svih šest kandidata...
Tuzlaci izlaze na vanredne izbore u nedjelju, 5. februara, i biraju novog gradonačelnika. Ko god pa pobijedi, bit će novo lice na čelu grada, kojim je posljednje 22 godine vladao Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije (SDP).
03.02.2023. u 19:15
get url
text
Tuzla: Šest kandidata

Na posljednjim Općim izborima Imamović je izabran u Zastupnički dom Bosne i Hercegovine. Na njegovo mjesto želi šest kandidata, a to su Zijad Lugavić iz SDP-a, Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

- Imamo 160 biračkih mjesta, 12 mobilnih timova uz čiju pomoć će glasati 393 građanina. Na biračkom spisku imamo 110.061 birača, plus 1.400 ragistriranih za glasanje putem pošte. Biračka mjesta bit će otvorena od sedam do 19 sati, a preliminarne rezultate očekujemo vrlo brzo jer imamo jedan glasački listić - kaže Asja Kravić, predsjednica Gradsko izborne komisije (GIK) Tuzla.

Kada ćemo imati konačne rezultate, dodaje Kravić, zavisi od brzine biračkih odbora, odnosno koliko će im trebati da dostave zelene kopije glasačkih listića na unos podataka.

Predizborna kampanja trajala je samo 15 dana u sklopu koje su kandidati prezentirali svoje programe. Svima smo postavili pet pitanja u vezi s budućnošću grada soli pa izdvajamo najupečatljivije izjave.

Zijad Lugavić rekao je da Tuzla trenutno nema "javni gradski linijski prijevoz uređen na zadovoljstvo građana".

- Kvalitetnije uređenje saobraćaja je hitan problem. Također, potreban je još brži razvoj mreže toplifikacije i energetske efikasnosti, proširenje vodovodne i kanalizacione mreže - istakao je Lugavić neke prioriteta u radu.

Omer Berbić rad Gradsku uprave u Tuzli ocijenio je "školski rečeno tri minus" te je najavio brojne promjene.

- Ukidamo blindirana vrata, kameru i dvije sekretarice ispred ureda gradonačelnika i pravimo grad otvorenih vrata minimalno jednom sedmično - naveo je Berbić.

Mirnes Ajanović najavio je, ukoliko bude izabran, da će "građani dobiti gradonačelnika koji će im biti dostupan".

- Gradske službe mogu očekivati rad bez političkih pritisaka jer ću ukinuti odluku kojom je dato ovlaštenje gradonačelniku da samostalno vrši interna izmještanja službenika, što je sigurno stvaralo nepotreban stres u radu službi - najavio je Ajanović.

Ukoliko bude izabran, Almir Arnaut Beli najavio je veliki radni sastanak na Trgu slobode "na koji bi pozvao čitavu Tuzlu".

- Zaposlit ću svakog ko želi da radi u dvije godine i osigurati veliku podršku kroz kompenzacijske i investicije grantove poduzetnicima da uspiju održati svoje biznise na prostoru grada i države BiH. Taj plan Tuzla mora imati, da svi imaju posao, da su sretni i da je kasa grada sigurna i u poštenim rukama. Tuzla nikad nije imala poštenje i istinu - istakao je Arnaut.

Derviš Čičko rekao je da bi se "izvinio u ime Grada svim našim sugrađanima i organizacijama koji su pretrpjeli poniženja i maltretiranje od Gradske uprave i njenog donedavnog čelnika".

- Posljednjih, najmanje 18 godina, generalno, radi se o otuđenom i ostrvljenom samoživom organizmu bez ozbiljnog kontakta sa građanima. Potrebno je Gradsku upravu i njena javna preduzeća i ustanove vratiti u normalnosti funkcije servisa građanima, koji su i njihovi stvarni finansijeri - rekao je Čičko o Gradskoj upravi u Tuzli.

Vizija i strategija razvoja grada, izrada bitnih projekata i realizacija komunalnh djelatnosti, prvi su prioriteti za kandidata Halida Žigića.

- Rezultati rada bit će mjerilo za daljnji rad ili smjenu kadrova. Mogu reći da će Gradska uprava biti brza, učinkovita, kompaktna, spremna odgovoriti na sve probleme i biti u potpunom služenju građanima - rakao je Žigić.

Dodajmo da će biračka mjesta u Tuzli biti ista kao i na prethodnim izborima, održanim u oktobru, tako da bi se birači vrlo lako morali snaći. Glasačke kabine i ovoga puta bit će okrenute prema članovima biračkih odbora da bi se smanjile mogućnosti za manipulacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.