open-navfaktor-logo
search
Skup podrške
Tuzla: Palestinska katastrofa je sramota modernog svijeta
Na Trgu žrtava srebreničkog genocida u Tuzli održan je mirni skup podrške palestinskom narodu nakon posljednje agresije Izraela na područja na kojim stoljećima žive Palestinci.
29.05.2021. u 16:17
get url
text
Tuzla - Palestina
Tuzla - Palestina

Tamer Albedarin je u Tuzlu stigao 2008. godine, a u međuvremenu mu je preminuo otac. Nije smio otići ni na dženazu jer nije bio siguran može li se vratiti u Tuzlu na studije.

- Sve je jasno, jer to traje više od 70 godina, a ni dan danas Izrael nema definisanu granicu. Na televiziji se sve vidi šta se događa u Zapadnoj obali, u Gazi sad, naprimjer, ova posljednja agresija ima 280 žrtava od čega je više od 60-ero djece, žene da ne nabrajam - kaže Albedarin.

Prisjetio se i dana dok je bio kod svoje kuće.

- Živiš bez sigurnosti. Strah te da izađeš iz kuće. Kada izađeš iz kuće možda se vratiš, a možda i ne. O tome se radi. Kad god hoće ulaze. Moj rahmetli otac je umro od kada sam ja ovdje, od 2008. godine, nisam se smio vratiti, ostala mi je neka trauma, ali ove godine planiram odlazak u Palestinu - kaže Albedarin.

Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf po ko zna koju put ponavlja kako je palestinski narod željan mira.

- Bez obzira na prekid vrate koji je na snazi mi moramo uvijek dignuti glas mira, glas razuma i da pošaljemo poruku izraelskom okupatoru da je dosta agresije, dosta okupacije, palestinski narod zaslužuje da živi kao ostali narodi na svijetu u miru i prosperitetu. Dosta je okupacije koja traje više od 70 godina, a cijeli svijet šuti. Palestina i palestinska katastrofa je sramota modernog svijeta - navodi Maarouf.

Ističe da je palestinsko pitanje svjetsko pitanje i podsjetio na 1948. godinu kada je Palestina podijeljena.

- Palestinski narod je primio izraelski, židovske izbjeglice koje su pobjegle iz Evrope. Mi smo njih primili, mi smo njima dali palestinsko državljanstvo i topli dom. Međutim te izbjeglice su postale gazde i napravili od nas izbjeglice jer 73 godine mi ispaštamo. Vrijeme je da palestinski narod dobije svoju slobodu. Vrijeme je da kažemo dosta okupatorima. Naša ruka je ispružena, ali za mir je potrebna i druga strana - kaže Maarouf.

Palestinski ambasador u BiH Rezeq Namoora se zahvalio građanima BiH na podršci.

- Mi smo zahvalni svim građanima koji su nas podržali. Imamo jednu jedinu poruku, svima, naša jedina poruka je da dobijemo svoju državu. Mi hoćemo mir, hoćemo svoju državu. Već je počelo iseljavanje iz Istočnog Jerusalima, zato mi hoćemo mir i svoju državu - zaključio je ambasador Namoora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.