open-navfaktor-logo
search
Rast vodostaja
Tuzla: Oštećen most između Filozofskog fakulteta i zgrade Gradske uprave
U toku dostizanja navedenog vršnog nivoa Jala je nosila veliku količinu krutog otpada
02.06.2019. u 11:49
get url
text

Od večernjih sati u petak i tokom cijelog jučerašnjeg dana porastao je vodostaj svih vodotoka na području grada Tuzle.

Na mostu preko rijeke Jale na transverzalnoj saobraćajnici u ulici ZAVNOBiH-a, odnosno mostu između Filozofskog fakulteta i zgrade Gradske uprave, nivo vode je bio za oko 50 cm iznad kote donje ivice betonske konstrukcije mosta. U toku dostizanja navedenog vršnog nivoa Jala je nosila veliku količinu krutog otpada, višemetarskih debala i drugog materijala.

Nakon djelimičnog opadanja vodostaja primijećeno je oštećenje na uzvodnom glavnom betonskom nosaču mosta, na način da su vidljive dvije kose pukotine, kao i oštećenja završne obrade nosača.

Imajući u vidu da trenutno nije moguće utvrditi o kojem stepenu oštećenja mosta se radi, Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica je, u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona, izvršila obustavu kolskog i pješačkog saobraćaja preko tog mosta.

Shodno trenutnim vremenskim uslovima i prognozi vremena za narednih nekoliko dana, saobraćaj preko tog mosta će biti zatvoren minimalno sedam dana, odnosno do sticanja uslova za pregled i utvrđivanje stanja konstrukcije mosta.

Nakon pregleda i utvrđivanja stepena oštećenja, donijet će se odluka o narednim aktivnostima o čemu će javnost biti blagovremeno informisana, navodi se u saopćenju Gradske uprave Tuzla. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.