open-navfaktor-logo
search
Grad finansira radove
Tuzla do godišnjice zločina na Kapiji otvara memorijalni muzej
U Tuzli će do 25. maja, kada se obilježava godišnjica zločina na Kapiji, biti završeni radovi na memorijalnom muzeju, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.
24.04.2020. u 10:26
get url
text

Grad finansira unutrašnje i vanjske radove na izgradnji muzeja čije je otvaranje predviđeno do godišnjice zločina.

- Centar za kulturu Tuzla priprema stalnu postavku koja će biti na raspolaganju posjetiocima muzeja. Cilj je da se svi poslovi završe kako je i predviđeno, odnosno najkasnije do 25. maja i godišnjice zločina na Kapiji. Riječ je o prostoru muzejskog sadržaja, u kojem će biti postavka vizuelnih i audioefekata, slike ubijenih, podaci i svi dokumenti koji govore o ovom zločinu - kaže Imamović.

Memorijalni muzej "Kapija" treba da bude podsjetnik na zločine i iskaže poštovanje prema nevinim žrtvama i njihovim porodicama, posebno zbog onih koji negiraju sudski utvrđene činjenice, rekli su roditelji ubijene djece.

- Drago mi je da će se na jedan dostojanstven i adekvatan način urediti prostor koji će podsjećati na najveće zlo koje se dogodilo u historiji našeg grada. Osim za nas roditelje ubijene djece koji s tim bolom živimo već 25 godina, muzej će biti i historijsko mjesto na kojem će buduće generacije imati priliku da kroz dokumente, video i druge efekte, upoznaju se sa činjenicom i jednom jedinom istinom šta se dogodilo 25. maja 1995. Posebno što se godinama sve veća propaganda o tom zločinu širi u vidu ogavnih laži i skrnavljenju istine i činjenica. Ta postavka će opominjati sve buduće generacije da uče i nikad ne zaborave na masakr - kaže Irena Mujačić, majka najmlađe žrtve, tada dvoipogodišnjeg dječaka Sandra.

Za zločin na Tuzlanskoj kapiji do sada je osuđen Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, uslijed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne. Memorijalni muzej na Kapiji velika je stvar za roditelje, kaže Arif Ahmetašević, kojem je granata na Kapiji ubila kćerku Edinu.

- Nas roditelja ubijene djece je sve manje. Više od 50 posto roditelja umrlo je od dana zločina na Kapiji pa sve do danas. Muzej je jedna velika stvar koja znači za buduće naraštaje. Da na jednom mjestu imamo sve dokumentovano, kako bi istina bila dostupna svima - kazao je Ahmetašević.

Ove godine, 25. maja, navršit će se 25 godina od zločina na Kapiji, a muzej će biti otvoren na mjestu nekadašnjeg Udruženja "25. maj" nedaleko od spomen-obilježja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.