open-navfaktor-logo
search
Čekali 14 godina
Tuzla: Djeca oboljela od malignih bolesti dobila "cancer-free" zonu
Tuzlanski kanton je vodeći u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) po broju djece i mladih koji obolijevaju od malignih bolesti, a svake godine bilježi se do 20 novih slučajeva. Oboljela djeca i članovi njihovih porodica danas su u Tuzli, nakon 14 godina čekanja, dobili svoj centar za druženje i učenje.
17.07.2021. u 08:20
get url
text
Jedna od prostorija centra u Tuzli

Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti "PIPOL" Tuzla napravilo je projekat koji je proglašen najbolji u cijeloj BiH, u okviru "Programa podrške djetinjstvu", koji je finansirala Unicredit fondacija iz Italije i Unicredit Banka BiH.

Podrška porodicama i djeci

"PIPOL" u svoje programe uključuje kompletne porodice za koje je osigurana materijalna i psiho-socijalna pomoć, usluge mobilnog tima, pomoć u rehabilitaciji, podrška u obrazovanju djece, pomoć tokom intenzivnog bolničkog liječenja... Okupljaju djecu pedijatrijskog uzrasta do 15 godina i njihove porodice, a u posljednje vrijeme priključio im se i određen broj mladih koji imaju iskustva borbe s teškim oboljenjima.

- Centar za djecu je još jedna u nizu usluga koje ćemo pružati. Mi želimo da ovo bude jedna "cancer-free" zona. Lijekovi pomažu da se izliječi tijelo, ali treba doći i do dječije duše, odnosno dijela djetinjstva koje je zaboravljeno tokom bolničkog liječenja. Ta djeca će napokon imati kutak za društvene aktivnost, ali i jedan prostor gdje moći boraviti roditelji i djeca dok čekaju rezultate pretraga - kaže Amra Saračević, predsjednica Udruženja "PIPOL".

K.I.D.S. centar, koji se nalazi u Tržnom centru Sjenjak, ima tzv. senzornu sobu, kutak za tinejdžere i predškolsku djecu te prostor za druženje i edukaciju.

- Trenutno imamo 15 djece na intenzivnom bolničkom liječenju, a jedan dio njih izmješten je u Tursku i Italiju. Naše udruženje broji oko 150 članova iz svih gradova i općina TK, ali i Brčko distrikta i dijela Republike Srpske, koji se liječe na Univerzitetskom-kliničkom centru Tuzla - navodi Amra Saračević.

Šest godina liječenja

Bolničko liječenje oboljele djece traje od šest mjeseci do godinu, a potom slijedi obaveznih pet godina praćenja, što podrazumijeva kontrole na sedmičnom, mjesečnom, a onda na polugodišnjem i godišnjem nivou.

Koliko može biti teška borba s malignom bolešću kod djece pokazuje primjer 18-godišnje Belme Puzić iz Živinica.

- Moja kćerka je imala 12 godina kada joj je dijagnosticiran tumor na malom mozgu. Velik je šok kada imate dijete koja je odličan učenik, svira klavir i igra folklor, a onda završi u invalidskim kolicima - priča Belmina majka Alma Puzić.

Dodaje da se radi o veoma teškoj bolesti jer veliki mozak nije oštećen i dijete je svjesno svega što se dešava, a istovremeno četiri mjeseca izgubi sposobnost da se kreće i da jede.

- U martu smo bili u Rusiji na operaciji očiju jer je tumor napravio velika oštećenja na vidu, govoru i motorici. Puno smo postigli tokom šest godina, ali naša borba još traje - kaže Alma Puzić.

Ona dodaje da Udruženje "PIPOL" puno znači za porodice jer su tu ljudi koji već imaju slična iskustva.

- Mi roditelji imamo nekoga da nas uputi, a djeca dobijaju pažnju koja im treba puno više nego zdravoj djeci. Njima je puno toga uskraćeno jer moraju paziti i na ishranu, na izlaganje suncu, zbog toga nam i ovaj prostor puno znači. Ima puno male djece koja trebaju pažnju, igru i podršku - zaključuje Alma Puzić, čija je kćerka otvorila K.I.D.S. centar.

{$galerijaFotografija}

PIPOL, Tuzla
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.