open-navfaktor-logo
search
Čeka se Parlament FBiH
Tuzla: Bez Bloka 7 neizvjesno zadovoljenje potreba korisnika toplinskom energijom
Strateški projekat u Bosni i Hercegovini, Blok 7 Termoelektrane Tuzla doveden je u pitanje nakon što je General Electric napustio djelatnost proizvodnje novih objekata (turbina) za proizvodnju električne energije na ugalj.
15.08.2021. u 15:15
get url
text

Konzorcijum kineskih kompanija sa kojim je Elektroprivreda BiH potpisala Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 u TE "Tuzla" je pismeno obavijestio Elektroprivredu BiH da su ostali bez nominiranog proizvođača za kotao, turbinu i generator.

Kineski konzorcij ponudio je izmjenu dijela ugovora, prema kojem bi ključnu opremu sada isporučili kineski proizvođači sa evropskom tehnologijom ili licencom.

Da li će biti prihvaćene izmjene ugovora koji je ponudio Kineski konzorcij odlučit će najvjerovatnije Parlament Federacije BiH nakon ljetne stanke.

Iz Elektroprivrede BiH kažu da se zalažu za realizaciju izgradnje Bloka 7, ali da će ukoliko do toga ne dođe tražiti odštetu.

- Sve dosadašnje aktivnosti u vezi sa projektom, provedene su u skladu s važećom legislativom, ugovorima i planovima JP Elektroprivreda BiH. Ukoliko ipak ne dođe do provedbe Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji, JP Elektroprivreda BiH će, kao oštećena strana, tražiti namirenje svojih potraživanja i štete, s obzirom na to da je u skladu sa obavezama iz Ugovora, na vrijeme i u dogovorenim rokovima izvršila sve svoje obaveze po pitanju izvođenja pripremnih radova za izgradnju, za što je utrošeno 18 miliona KM – kazali su iz EP BiH.

U TE Tuzla trenutno su u pogonu blokovi 3, 4, 5 i 6. Vijeće ministara BiH je 2015.godine odobrilo Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP). Godinu kasnije, plan je odobrio i Sekretarijat Energetske zajednice. Nakon odobrenja, BiH je predložila nekoliko postrojenja za izuzeće zbog ograničenog vijeka trajanja (Opt-out opcija), a što je prihvaćeno od strane Sekretarijata Energetske zajednice. Odobreno da u periodu 01.01.2018.-31.12.2023. godine Blok 3 i Blok 4 u TE "Tuzla" Tuzla i Blok 5 budu u radu 20.000 sati, pojedinačno, nakon čega će ova tri bloka potpuno prestati sa radom.

Dakle, Blokovi 3 i 4 biće isključeni posljednjeg dana 2023. godine, odnosno Blok 5 posljednjeg dana 2025. godine. Na Bloku 6 u TE „Tuzla“ je prema važećim dokumentima JP Elektroprivreda BiH, planirana izgradnja i puštanje u pogon postrojenja za odsumporavanja, čime bi bile ispoštovane granične vrijednosti emisija SO2 prema važećim direktivama, a što bi za rezultat imalo da Blok 6 ostane u pogonu do 2035. godine, eventualno, ukoliko bude potrebno, i nakon 2035. godine.

- Kada je u pitanju Blok 6 u TE "Tuzla"u toku 2022. godine planirana je njegova rekonstrukcija, pri čemu će se, pored ostalih radova, realizovati i rekonstrukcija turbine kako bi sa ovog bloka pored isporuke električne energije bila omogućena i isporuka toplotne energije za potrebe grijanja. Navedenom rekonstrukcijom životni vijek ovog bloka će biti produžen minimalno za narednih 15 godina – kazali su iz EP BiH.

Od 2026. godine, ukoliko ne dođe do izgradnje Bloka 7 Tuzla bi trebala toplinskom energijom biti napajana samo sa Bloka 6 koji će biti u funkciji.

- Neizvjesnost u vezi sa realizacijom projekta Bloka 7, znači i neizvjesnost zadovoljenja potreba za toplotnom energijom privatnih objekata zainteresovanih za priključenje na mrežu, kao i dugoročno podmirenje potreba za toplinskom energijom uopošte – izjavio je Nermin Džindić federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

TE Tuzla uz izlazak iz postojećih blokova, te limit produženja eksplatacionog vijeka rekonstruisanog Bloka 6, bez Bloka 7 ne može dugoročno osigurati sigurno snadbijevanje korisnika dovoljnim količinama toplinske energije.

- Blok 7 bi obezbijedio dugoročno snadbijevanje toplotnom energijom Tuzle, Lukavca i Živinica, te zadovoljio potrebe rastućeg konzuma – izjavio je Džindić.

Iz Elektroprivrede BiH tvrde da ukoliko bi u pogonu ostao da radi samo Blok 6, potrebe grada Tuzla za električnom i toplotnom energijom bi bile zadovoljene.

Denis Žiško, projekt menadžer Centra za ekologiju i energiju u Tuzli kaže da su i Vlada FBiH i EPBiH svjesne da je Blok 7 osuđen na propast.

- Ukoliko Blok 7 ne bude izgrađen, Tuzli neće nedostajati energije. Ovo je najbezbolnije rješenje za izlazak iz ovog projekta, zato što smo mi ispunili uslove iz ugovora, a konzorcij kineskih kompanija nije – ističe Žiško.

On rješenje za grijanje vidi u prelasku na daljinsko grijanje četvrte generacije. To podrazumijeva proizvodnju toplotne energije iz jednog ili više centralnih izvora te njenu distribuciju prema krajnjim potrošačima preko mreže cijevi koje prenose transportni medij (topla voda, para).

Konačna odluka o predloženim izmjenama u ugovoru sa kineskim konzorcijem bit će donesena nakon očitovanja Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.