open-navfaktor-logo
search
Akcija "Dar 1"
Tužiteljica za dvojicu uhapšenih policajaca MUP-a KS traži pritvor, drugoj dvojici mjere zabrane
Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od sarajevskog Općinskog suda zatražila je određivanje jednomjesečnog pritvora za dvojicu pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP- a KS, koji su uhapšeni jučer u akciji "Dar 1".
09.10.2020. u 18:27
get url
text

Kako je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, za drugu dvojicu policajaca predložene su mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa svjedocima, kao i zabranu obavljanja policijskog posla.

- Pritvor osumnjičenima zatražen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je Bavčić. 

VEZANI TEKST - Uhapšeni policajci predati Tužilaštvu: Sami se "upecali" dok je OSA slušala njihove kolege

Kako smo ranije objavili, ova četiri pripadnika MUP-a KS, otkrivena su usput, za vrijeme provođenja posebnih istražnih radnji protiv njihovih ranije uhapšenih kolega.

Podsjetimo, tada su u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, ozvučena službena vozila kako bi se dokumentovalo nezakonito postuoanje policajaca koji su bili pod istragom da uzimaju mito i ucjenjuju vozače.

Međutim, tokom te istrage, kojom prvobitno nisu bila obuhvaćeni danas uhapšeni policajci, u razgovorima su i oni "uhvaćeni" u nezakonitim radnjama.

Odranije je u pritvoru 17 pripadnika MUP-a KS, od ukupno 18 koji su u augustu uhapšeni u akciji "Dar 1".

Njih 17 je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Na teret im se stavlja više od stotinu krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe službenog položaja.

Jedan policajac osumnjičen je za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne.

Njemu su umjesto pritvora određene mjere zabrane.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.