open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna odluka
Tužiocu Begiću za "sređivanje" presuda tri godine zatvora
Begiću će u izrečenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2. decembra 2016. do 12. januara 2017. godine
22.11.2019. u 12:59
get url
text
get url
text

Sarajevski Općinski sud osudio je tužioca Idriza Begića na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.

Begić je proglašen krivim što je, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine, od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Posredniku je, kako se navodi u presudi, rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Begiću će u izrečenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2. decembra 2016. do 12. januara 2017. godine, od njega su oduzeti mobitel i računarska jedinica, kao i imovinska korist u iznosu od 2.800 eura, dok je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka.

Sutkinja Ajla Papović-Mujan je u kratkom obrazloženju presude rekla da je Sud cijenio iskaze saslušanih svjedoka koji su saglasni sa izvedenim materijalnim dokazima iz kojih proizlaze radnje navedene u optužnici.

- Sud je utvrdio da je zaprimio nagradu u novcu koji mu je sukcesivno donosio Salkan Džakulić - kazala je sutkinja Papović i navela da je utvrđeno da je Begiću posrednik najprije predao iznos od 1.000 eura 1. novembra 2016. godine.

U daljnjem obrazloženju odluke je rekla da je Hadžić negirao krivicu, nakon čega je optuženi pozvao sudiju i interesovao se kod koga je predmet, a kada mu je kazano da je kod druge sutkinje, Džakulića je obavijestio da će s njom "srediti", i da će također "srediti" da se Tužilaštvo ne žali, te su dogovorili da mu posrednik preda ostatak novca, što je 2. decembra 2016. i učinio.

Sutkinja je navela da su cijenjene otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, da optuženi ranije nije bio osuđivan, ali i stepen krivice te okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.

- U potpunosti je bio svjestan svojih radnji, naročito ako se u vidu ima činjenica da je postupao u funkciji tužioca - kazala je sutkinja Papović-Mujan i dodala: "Od tužioca se očekuje da goni počinitelje krivičnog djela, a svojim radnjama je narušio ugled pravosudne zajednice."

Prema njenim riječima, izrečenom kaznom od tri godine će se postići prevencija, te je podsjetila da je za ovo djelo zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.