open-navfaktor-logo
search
Den Haag
Tužioci traže potvrdu doživotne robije za Ratka Mladića
Tužioci su u srijedu pozvali suce UN-ovog tribunala da potvrde doživotnu robiju bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću zbog ratnih zločina, uključujući i genocid, dok je odbrana pozvala na oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje.
26.08.2020. u 14:36
get url
text

Mladić (77), bio je zapovjednik snaga bosanskih Srba tokom bosanskog rata iz perioda 1992-95. godine, i sudsko vijeće je ustanovilo da je on odgovoran za nadzor nad ubistvom više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u 1995.

- Srebrenica je bila Mladićeva operacija i sudsko vijeće je ispravno zaključilo da je on odgovoran za te zločine - izjavio je tužilac Laurel Baig, drugog i završnog dana žalbenog ročišta.

Mladić je mahao glavom, izražavajući neslaganje dok Baig govorio.

Sudsko vijeće proglasilo je Mladića odgovornim za kampanju etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata, ubistvo i teroriziranje civila u bosanskoj prijestonici Sarajevu tokom 43-mjesečne opsade, u okviru plana stvaranja "Velike Srbije" iz dijelova bivše Jugoslavije.

Mladić će imati priliku da govori deset minuta na kraju današnjeg ročišta.

- Sva nelegalna ubistva u Srebrenici desila su se van borbenih operacija i bila su za žaljenje, ali ona nisu povezana s gospodinom Mladićem - izjavio je predstavnik odbrane Branko Lukić tokom ročišta u utorak.

Ročište po žalbi održano je u sudu UN-a u Den Haagu, uspostavljenom da sasluša žalbe i vodi preostale slučajeve iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji je zatvoren u 2017. Ročište je uživo emitirano video putem zbog pandemije COVID-19.

Žalbeno vijeće tek treba odrediti datum za objavu svoje odluke, najvjerovatnije u 2021. godini, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.