open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Tužioci pozvani na saslušanje u FUP zbog optužbi koje je na Facebooku iznio Jezdimir Spasojević
Tužioci Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona pozvani su da daju iskaz istražiteljima FUP-a u sklopu istrage navoda koje je na društvenoj mreži Facebook, 28. januara prošle godine, iznio zamjenik glavnog tužitelja TK Jezdimir Spasojević, saznaje Faktor.
20.04.2021. u 14:24
get url
text

Istragu navoda koje je iznio Spasojević od Tužilaštva FBiH tražio je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, a Federalno tužilaštvo, predmet je delegiralo Kantonalnom tužilaštvu Sarajevskog kantona.

VEZANI TEKST-Tužilaštvo KS pojasnilo zbog čega je više tuzlanskih tužilaca pozvano u FUP

Kako se navodi u odluci v. d. glavnog federalnog tužioca Tihomira Jurke u koju je Faktor imao uvid, "Jezdimir Spasojević koja obnaša funciju zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu TK, sa svog korisničkog naloga na Facebooku iznio je činjenice sa ozbiljnim optužbama, da je više tužilaca tog Tužilaštva počinilo teška koruptivna krivična djela, a da su pri tome ostali nekažnjeni, aludirajući da su ti tužioci nedodirljivi i zaštićeni od krivičnog progona".

Ljubić je stoga predložio da Spasojević o navodima koje je iznio bude saslušan te da predmet, zbog nepristrasnosti, preuzme Federalno tužilaštvo.

VEZANI TEKST-Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević: Iza napada na mene stoji Jasmin Imamović, nemam veze s Batkovićem

Federalni tužilac prihvatio je Ljubićev prijedlog za ispitivanje iznesenih navoda na Facebooku, ali je smatrao da predmet treba preuzeti Kantonalno tužilaštvo KS.

Jezdimir Spasojević je i putem medija iznosio optužbe na račun svojih kolega, konkretno protiv glavnog tužioca Ljubića i kolege Ćazima Serhatlića, vezano za postopanje u predmetu "15. maj", u sklopu kojeg se istražuje kriminal počinjen tokom gradnje stambeno-poslovne zgrade u Tuzli, koja se gradila 10 godina duže nego što je bilo propisano ugovorima. Također, navodio je da je Tužilaštvo TK pod utjecajem politike, konkretno gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.