Istragu navoda koje je iznio Spasojević od Tužilaštva FBiH tražio je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, a Federalno tužilaštvo, predmet je delegiralo Kantonalnom tužilaštvu Sarajevskog kantona.

VEZANI TEKST-Tužilaštvo KS pojasnilo zbog čega je više tuzlanskih tužilaca pozvano u FUP

Kako se navodi u odluci v. d. glavnog federalnog tužioca Tihomira Jurke u koju je Faktor imao uvid, "Jezdimir Spasojević koja obnaša funciju zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu TK, sa svog korisničkog naloga na Facebooku iznio je činjenice sa ozbiljnim optužbama, da je više tužilaca tog Tužilaštva počinilo teška koruptivna krivična djela, a da su pri tome ostali nekažnjeni, aludirajući da su ti tužioci nedodirljivi i zaštićeni od krivičnog progona".

Ljubić je stoga predložio da Spasojević o navodima koje je iznio bude saslušan te da predmet, zbog nepristrasnosti, preuzme Federalno tužilaštvo.

VEZANI TEKST-Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević: Iza napada na mene stoji Jasmin Imamović, nemam veze s Batkovićem

Federalni tužilac prihvatio je Ljubićev prijedlog za ispitivanje iznesenih navoda na Facebooku, ali je smatrao da predmet treba preuzeti Kantonalno tužilaštvo KS.

Jezdimir Spasojević je i putem medija iznosio optužbe na račun svojih kolega, konkretno protiv glavnog tužioca Ljubića i kolege Ćazima Serhatlića, vezano za postopanje u predmetu "15. maj", u sklopu kojeg se istražuje kriminal počinjen tokom gradnje stambeno-poslovne zgrade u Tuzli, koja se gradila 10 godina duže nego što je bilo propisano ugovorima. Također, navodio je da je Tužilaštvo TK pod utjecajem politike, konkretno gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.