open-navfaktor-logo
search
Žalba na presudu
Tužilaštvo želi kaznu zatvora za pokušaj odlaska u Siriju
U julu ove godine Sud BiH je Amira Haskića nepravosnažno proglasio krivim za planiranje odlaska na strano ratište u Siriju
09.10.2018. u 12:11
get url
text

Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća zatražilo da preinači presudu kojom je Amir Haskić proglašen krivim za planiranje odlaska na ratište u Siriju ali je oslobođen kazne, istaknuvši da se treba oglasiti krivim i kazniti po zakonu.

Tužilaštvo je izjavilo žalbu protiv provostepene presude Haskiću zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnoj sankciji.

U julu ove godine Sud BiH je nepravosnažno proglasio krivim Haskića za planiranje odlaska na strano ratište u Siriju, ali ga je oslobodio kazne jer je dobrovoljno odustao od izvršenja djela.

Prema presudi, Haskić je u drugoj polovini 2017. pravio plan i obezbijedio sredstva za pridruživanje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH, i ostvarivao putem društvenih mreža kontakte s osobama koje se nalaze na području Sirije, pri čemu je govorio da će otići da ratuje na strani tzv. Islamske države i da će zapaliti bh. pasoš.

- Dokazi ne ukazuju na to da je dobrovoljno odustao, nego upravo suprotno - kazao je tužilac Dubravko Čampara, dodavši kako Tužilaštvo smatra da je Prvostepeno vijeće progriješilo što je prihvatilo da se radi o dobrovoljnom odustanku od odlaska.

Odbrana Haskića je predložila da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

- Odbrana smatra da se ovdje radi o dobrovoljnom odustanku - rekao je advokat Senad Dupovac, dodavši da je Prvostepeno vijeće to korektno i obrazložilo.

Optuženi Haskić nije bio prisutan prilikom izlaganja žalbe.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku po žalbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.