Pritiske, podvlače, trpe zbog postupanja u tom krivičnom predmetu te zbog, navodnog, utjecaja stranake SDA na rad tog tužilaštva. Napominju da "kategorički odbijaju" takve kritike i ističu da postupaju "sukladno zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavu FBiH i primjenjujući Kodeks tužilačke etike", te potpuno samostalno i neovisno od bilo čijeg utjecaja, a pogotovo političkih stranaka.

- Ovo tužilaštvo svakodnevno trpi napade, uvrede, klevete pa i do otvorenih prijetnji i poziva na rušenje suda i tužilaštva, a posebno naših kuća, što se smatra pozivom na javni linč - ističu iz Tužilaštva ZDK.

To bi, dodaju, svakoga u civiliziranom svijetu "trebalo zabrinuti, jer su ovakve prijetnje posljedica huškačke retorike da ovo tužilaštvo postupa po uputama SDA stranke i svojim radom blokira Grad Zenicu, što nije tačno". Time se, napominju, ohrabruju pojedinci da "upućuju prijetnje, siju strah među građanstvom što komentiranjem na društvenim mrežama  sa pravih i lažnih profila, što sa govornica, izjavama za medije"… Sve to, u konačnom, može dovesti do realizacije upućenih prijetnji.

- Kada se takvo što desi, nastupit će tišina, ali kasno. Upravo se takvo nešto i dogodilo. Naime, došlo je do paljevine privatnog vozila, koju je vlasnik vozila okarakterisao kao "razračunavanje sa neistomišljenicima" - napominju iz Tužilaštva ZDK te dodaju kako je jedan internetski portal taj događaj predstavio kao "politički obračun u Zenici."

- Zato smatramo za potrebnim da svi koji komentiraju rad ovog tužilaštva i obraćaju se javnosti, da to rade odmjereno i primjereno; da novinari poštuju novinarski etiku te da se izbjegava huškačka retorika, koja, kod nekih lica, može biti protumačena kao poziv na linč tužilaca, njihove imovine i porodice - podvlače iz Tužilaštva ZDK.

Sve to, s pravnog stajališta, napominju, je "podstrekavanje na činjenje krivičnih djela". Osobe koje imaju javne istupe sa huškačkom retorikom, upozoravaju, "treba da budu svjesne da sa takvim istupima u javnosti može doći do narušavanja javnog reda i mira te činjenja krivičnih djela od pojedinaca".