Ovaj predmet je formiran na osnovu krivične prijave koju su 31.12.2020. godine podnijeli tadašnji predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i premijer TK Denijal Tulumović. Podsjećamo, radi se o prijavi u vezi s dešavanjima od 31.12.2020. godine kada je 18 zastupnika u Skupštini TK održalo paralelnu sjednicu i drugim okolnostima koje su pratile ove događaje.

Nakon saslušanja većeg broja osoba u svojstvu svjedoka i analize svih pribavljenih materijalnih dokaza u ovom Tužilaštvu, utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela napad na ustavni poredak ili drugog krivičnog djela protiv ustavnog poretka jer je u članu 149. KZFBiH definisano da je ovo djelo počinjeno samo ukoliko se upotrebom fizičke sile ili prijetnjom da će se upotrijebiti fizička sila pokuša promijeniti ustavni poredak Federacije ili svrgnuti njene najviše institucije. U konkretnom slučaju nije bilo upotrebe ili pravno relevantne prijetnje upotrebom bilo kakve fizičke sile u cilju promjene ustavnog poretka.

U vezi s ovim krivičnim djelom zabranjeno ponašanje ima formu jasnog, konkretnog i preciznog zakonskog opisa, pa izvan obuhvata krivičnog progona ostaju namjere, planovi i različiti oblici političkog djelovanja kod kojih izostaje dimenzija fizičkog nasilja. Ukoliko nema fizičkog nasilja ili prijetnji da će se upotrijebiti fizičko nasilje, nema ni krivičnog djela napad na ustavni poredak FBiH iz pomenutog člana KZFBiH, pojašnjeno je u saopćenju Tužilaštva TK.

Ovom naredbom o neprovođenju istrage nije obuhvaćen dio krivične prijave protiv istih skupštinskih zastupnika od istih podnosilaca a koja se odnosi na krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi i druga prijavljena djela. Taj dio prijave je u fazi provjera i u postupku analize pribavljenih dokaza te nije donesena tužilačka odluka.

Također, u postupku provjera prijavljenih radnji je i krivična prijava koju je podnijelo sedam skupštinskih zastupnika protiv tadašnjeg predsjednika Skupštine TK i premijera Vlade TK za više krivičnih djela, a u vezi s istim događajima, te nije donesena tužilačka odluka po ovoj prijavi.