open-navfaktor-logo
search
Granična policija
Tužilaštvo zabranilo da se iznose informacije, Galić na odmoru: Kako su migranti iz Hrvatske prešli u BiH
Iz Granične policije stižu uopćeni odgovori, za sada samo Mektić daje izjave u kojima kaže da postoje indicije da je Hrvatska povrijedila teritorijalni integritet BiH
09.08.2019. u 22:41
get url
text

Zvaničnih informacija šta se tačno događalo sa 18 migranata koji su u utorak kasno navečer pronađeni povrijeđeni kod Velike Kladuše, u blizini ganičnog prijelaza sa Hrvatskom, još nema.
Dijelom je za to zaslužno i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je zabranilo svim institucijama BiH da daju bilo kakve informacije o slučaju.

Iz Granične policije BiH potvrdili su nam kako njihovi službenici rade na istrazi i utvrđivanju da li se zaista dogodio granični incident, ali i da informacije o samom događaju ne mogu davati dok se ne završi cjelokupna istraga.

- U vezi događaja na granici Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše, upoznato je Tužilaštvo BiH. Granična policija poduzima mjere i ranje pod nadležnošću Tužilaštva BiH, u skladu s čim su informacije u nadležnosti Tužilaštva BiH – saopćili su nedugo nakon incidenta iz GPBiH, a sličan odgovor dobili smo i danas.

Kada će to biti, ne zna se, ali očigledno problem koji nije od jučer, nikoga pretjerano i ne brine. Dok s druge strane građani ove države i imaju pravo da znaju šta se dešava na granici njihove zemlje, a posebno oni koji žive u Unsko-sanskom kantonu i savakodnevno se susreću sa raznim problemima koje im je donijela migracija i smiještanje nekoliko hiljada migranat u blizini njihovih domova.

Ni za direktora GPBiH Zorana Galića, prvog čovjeka policijske agencije koja treba štititi granicu, ovo očigledno nije veliki problem. Nakon višestrukih pokušaja da dođemo do njega, od njegovih saradnika i kolega saznajemo da je trenutno na godišnjem odmoru. U drugim državama nekome na takvoj poziciji u istim okolnostima "odmor" ne bi pao na pamet, ali u ovom slučaju je očigledno da dok "selo gori, baba se češlja". U nekim drugim situacija kada je očito iz samo njemu poznatih razloga tako odgovaralo, Zoran Galić se javljao svim redakcijama, da bi kasnije opet za sve okrivio medije. 

VEZANI TEKSTOVI:

- Erdoganova posjeta Sarajevu: Zašto je Galić običnu prepirku na aerodromu pretvorio u skandal?

Sastanak sa turskim ambasadorom: Galić krivicu za "incident" na aerodromu svalio na "neke medije"

Iz uopćenih odgovora na naš upit GPBiH saznali smo da je Granična policija BiH u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli nadležna za utvrđivanje graničnih incidenata, a rješava ih Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji sa bh. i organima susjednih zemalja.

- U dosadašnjem periodu GPBiH nije utvrdila granični incident – tvrde u Graničnoj policiji. 

Na pitanje da li uopće policajci GP Hrvatske mogu/smiju ući na teritoriju BiH pod bilo kojim uvjetima, odgovorili su kako "u skladu sa sporazumima poput sporazuma o mješovitim patrolama ili službenom tranzitu koje BiH i Hrvatska imaju potpisane policijski službenici MUP-a RH-a mogu se nalaziti na teritoriji BiH tokom obavljanja službenih dužnosti". Ovdje se, međutim, ne radi o mješovitim patrolama i situaciji koja podliježe pod takvu vrstu saradnje. 

Iako institucije i agencije u BiH zvanično ne reaguju na incident, iz MUP-a Hrvatske još istog dana su se oglasili, kazavši kako su policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke  na području Buhača zatekli u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetnih muškaraca u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su "od te namjere odvraćeni".

- Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BiH, koji su kontaktirali službujućeg šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili – navodi se u ranijem saopćenju MUP-a HR.

Međutim, na koji način su migranti "odvraćeni" i našli se u BiH nije poznato, a podatak da je GPBiH obavijestila Hrvatsku da su u našoj državi pronađeni migranti iz bh. Granične policije obrazložili su kako se "saradnja s pripadnicima MUP-a RH-a realizira na centralnom, regionalnom i lokalnom nivou, i nerijetko se razmjenjuju ovakve vrste informacija na lokalnom nivou".

Iz GPBiH nisu željeli komentarisati navode iz hrvatskog saopćenja da ih o "povredama (migranata) nije izvijestila granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta".

- Informacije o slučaju migranata na području Velike Kladuše, dok se poduzimaju mjere i radnje Tužilaštva BiH i policijskih agencija u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja u nadležnosti su Tužilaštva BiH, u skladu s čim ne možemo komentirati navode MUP-a RH-a u ovom trenutku – obrazložili su.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić novinarima je kazao kako je na ovo "upozoravao već duže vrijeme, odnosno da se hrvatska strana, hrvatska država i policija vrlo nekorektno ponašaju po pitanju ovih migranata koji se nalaze između BiH i Hrvatske".

- Dakle, ja sam ukazivao da hrvatska strana zloupotrebljava sve međunarodne standarde, bilateralne sporazume između BiH i Hrvatske i da je to došlo do te mjere da hrvatska strana povređuje teritorijalni integritet BiH - istakao je Mektić za N1.

Kazao je i kako je hrvatska policija, pozivajući se na informacije kojima raspolaže, u Velikoj Kladuši fizički zlostavljala migrante.

- Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo, migrante je jučer u Velikoj Kladuši hrvatska policija zatekla, te kako su nam migranti kazali, fizički ih je zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktično natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH i gdje su oni između ostalog i tu u padovima zadobili razne tjelesne povrede - rekao je ministar sigurnosti BiH.

Također, kako je naglasio, još uvijek utvrđuju činjenicu da li je i u prekjučerašnjem slučaju Hrvatska povrijedila teritorijalni integritet BiH, ali da postoje indicije da se to i dogodilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.