open-navfaktor-logo
search
Slučaj Respiratori
Tužilaštvo uporno pokušava Sebiji Izetbegović dodijeliti "glavnu ulogu", odbrana i Sud ukazali da se ne sudi njoj
Svjedočenjem sekretarke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Edite Kalajdžić danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori". 
20.10.2021. u 15:59
get url
text

Kalajdžić, koja je i ranije često spominjana u sudnici kao jedna od učesnica u Viber komunikaciji pod nazivom "Gensek", danas je imala priliku lično govoriti o porukama koje su razmjenjivane u grupi čiji su članovi bili ona, premijer Fadil Novalić i tadašnji direktor Ureda premijera Hasan Ganibegović, a koji je svjedočio na prethodna tri ročišta. 

Kalajdžić je danas, između ostalog, pojasnila koja je uloga Generalnog sekretarijata Vlade FBiH, kazavši da im je primarna zadaća pripremanje sjednica i saradnja sa Federalnim parlamentom. 

Kazala je da materijale za sjednice Vlade pripremaju resorni organi, odnosno ministarstva, koji se dostavljaju na signiranje i potom se proslijeđuju šefovima odsjeka. 

- Oni u roku od dva sata skeniraju te materijale i postavljaju na portal Vlade. Generalni sekretarijat priprema i odluke i zaključke, koje uz materijal predlažu ministarstva i resorni organi. Sekretarijat ne ulazi u meritum tih zaključaka i odluka - pojasnila je Kalajdžić. 

Odgovrajući na pitanja tužioca Džermina Pašića, Kalajdžić je govorila o izmjeni Federalnog štaba civilne zaštite u martu 2020. godine. Kazala je da je sastav Štaba izmijenjen na prijedlog Fahrudina Solaka jer je u to vrijeme imao 21 člana i nije mogao da odgovori potrebama. Kazala je da su tu, između ostalih bili predstavnici Ministarstva okoliša i prostornog uređenja, turizma i slično, a što nije imalo nikakve veze sa mjerama koje su se u to vrijeme donosile, te da je Vlada prihvatila da u Štab budu imenovani rukovodioci institucija koje izvršavaju mjere koje su tada donošene.

Tužilac je pitao svjedokinju da li je ona savjetovala premijera o sastavu Štaba, na što je ona odgovorila da je dosad radila sa sedam premijera i da se svaki dosad sa njom konsultirao o nekim stvarima, te da je "moguće" ili "vjerovatno jeste" o tome razgovarala sa premijerom.

Tužilac je tada prezentirao komunikaciju iz grupe "Gensek" od 24. marta u kojoj stoji "Solak će morati preuzeti vlast, respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje" i "Zovite ujutro u 9 Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku, moramo mi preuzeti, dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ-a", te od Klajadžić tražio objašnjenje te komunikacije. 

Kalajdžić je kazala da je "jedini organ koji je tada radio bila Vlada, dok su neki slagali puzzle i objavljivali to u medijima". 

- Moralo se, dakle, hitno reagirati. Ta poruka je značila da treba Solaka osnažiti jer je on tada bio sveprisutan na terenu i zakonom ovlašten da postupa u nastaloj situaciji - kazala je Kalajdžić.

Na pitanje tužioca ko je "mi" u komunikaciji, rekla je da se misli na Vladu FBiH. 

Tužilac je pitao ko je pripremio nacrt odluke za izmjenu Štaba, na što je svjedokinja kazala da je to učinila Vlada FBiH. Ona se nije mogla sjetiti kad je tačno taj prijedlog došao, te potvrdila da je moguće da su prije tog prijedloga putem Vibera komunicirali o tome. 

- Svi su o tome govorili, čak i u javnosti. Solak je predlagao da bude imenovan direktor Agencije za robne rezerve Tončo Bavrka, direktor zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar... - kazala je Kalajdžić.

Edita Kalajdžić   FOTO: BIRN

Tužilac je potom ponovo prezentirao komunikaciju iz grupe "Gensek" u kojoj se navodi: "Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi su u nekim akcionim filmovima, a Jelka mu prigrabila vlast, a zakon ovlastio njega". 

Svjedokinja je kazala da misli da se to odnosi na nedostatak testova. 

"Ima najbolji budžet u državi, a dao da o njemu odlučuje Jelka. Moramo promijeniti štab. Sastav štaba preglasati šta treba, ne možemo mi čekati Jelku", navodi se u komunikaciji.

- To je bila poruka o cjelokupnoj situaciji, možda malo prenaglašena i ishitrena - kazala je svjedokinja, koja je na pitanje tužioca šta misli pod "preglasati šta treba" kazala da joj nije poznato u kojem kontekstu je to rečeno. 

Za poruku "Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se svi slikati. Da, mijenjat ćemo i Solaka ako treba", pojasnila je da "tražio se brz rad, nije se moglo trpiti odlaganje", te ponovila da je bio stalni pritisak s terena da se mora brže djelovati. 

Tužilac je tada pitao ko je Sebija koja se spominje u porukama, na što je svjedokinja kazala da se radi o generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović. 

Tužilac je tada prezentirao prepisku, čiji kontekst nije baš najjasniji, a koja počinje sa riječju "gubljenje". Nakon toga slijedi "Sebija", a potom "Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi...", na što je reagirala braniteljica premijera Novalića Vasvija Vidović, koja je prigovorila da tužilac "potura svjedoku da komentariše...", ali joj sutkinja Džemila Begović nije dozvolila da do kraja obrazloži prigovor, te joj kazala da sjedne.

Vidović je tada kazala da "ona nije dijete da joj se govori da sjedne", te zamolila i druga dva člana Vijeća sudija Branka Perića i Bracu Stupara "da se uključe". 

Perić je tada pitao svjedokinju je li Izetbegović bila član Viber grupe, na što je ona kazala da nije, a na što je tužilac zajedljivo prokomentirao: "A ni vi ne znate ko je Sebija?"

Tada je reagirala sutkinja Begović, koja je kazala da ne razumije šta tužilac pita i šta želi da postigne, na što je on preformulisao pitanje i pitao svjedokinju "da li je ona u grupu 'Gensek' prenosila naloge druge osobe", na što je svjedokinja kazala: - Ja vam na ovo ne mogu ništa više kazati. Pokazujete mi samo pola poruke u kojoj piše samo Sebija. 

Svjedokinja je u nastavku kazala da se ne sjeća kako je teklo glasanje za izmjenu Štaba. Kazala je da je bila telefonska sjednica i da se glasanje vršilo putem Viber grupe Vlade FBiH, gdje su članovi upisivali glasove za / protiv / suzdržan. Rekla je da je sve navedeno u zapisniku koji je i dostavljen Tužilaštvu.

Tužilac je prezentirao zapisnik u kojem stoji da glasanju nisu prisustvovali Jelka Milićević, Vesko Drljača, Mato Jozić, Denis Lasić, Vjekoslav Mandić..., te pitao da li se preglasavanje iz poruka odnosi na ovu sjednicu, na što je Kalajdžić odgovorila: - Ne.

Tužilac Džermin Pašić   FOTO: ARHIV

Kalajdžić je govorila i o sastanku u kabinetu premijera na kojem su Pehar i njegove saradnice prezentirale tabele s potrebama. Kazala je da nije vođen zapisnik jer je to bio radni sastanak i nije ni predviđeno da se vodi zapisnik, a za tabele koje su im prezentirane i kasnije dostavljene na e-mail, kazala je da "to ne bi nazvala službenim dokumentom, već više kao informativnog karaktera". 

Kazala je da je i ona na e-mail dobijala određene ponude, te da ih je proslijeđivala Zavodu za javno zdravstvo i FUCZ-u jer je smatrala da nema nikakva ovlaštenja u tom smislu. Isto je kazala i za Ured premijera. Tužilac je tada prezentirao ranije više puta prikazivani e-mail koji je sekretarica premijera Bahra Džaka poslala sekretarici u KCUS-u izvjesnoj Vildani, na što je Kalajdžić rekla da se to ne odnosi na nju i da nikad za to nije čula.

- Nikada nisam komunicirala ni sa KCUS-om niti sa bilo kojim kliničkim centrom - rekla je Kalajdžić.

Tužilac je ponovo prezentirao poruke iz grupe "Gensek" u kojoj ona piše Novaliću: "Šefe, čujte se vi sa Sebijom oko cijena respiratora...".

Svjedokinja je rekla da je to bilo dva dana nakon proglašenja vanrednog stanja, da su se mnogi javljali i nudili da pomognu u nabavci respiratora, te da su oni pokušavali da se raspitaju koliko to košta. 

- Pošto ja ne poznajem nikog ko bi to mogao znati, vjerovatno se to odnosilo na to da se utvrdi koja je cijena rspiratora, a u to vrijeme je bila priča da KCUS pokušava da nabavi respiratore. Samo u tom smislu je bila ta poruka - rekla je. 

Tužilac je pitao i za njenu poruku: "Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu, ako je to tačno, a jeste garant".

Svjedokinja je kazala da "se radi o poruci od 28. aprila, dakle pet ili šest dana nakon što su respiratori stigli i kada su svi mediji objavili da su loši".

- Imala sam stotine poziva od ljudi, između ostalog i od profesorice Izetbegović, koja se raspitivala da li je tačno to što mediji pišu. Odgovorila sam joj da ne znam - kazala je Kalajdžić. 

Advokat Fahrudina Solaka Kadrija Kolić prigovorio je na ovo pitanje tužioca, nazvavši ga potpuno irelevantnim. 

Govoreći o ugovoru sa Srebrenom malinom, kazala je da ga je vidjela 23 ili 24 dana nakon što je sklopljen, "a vidjeli su ga i svi građani jer je bio na portalu Klix", kao i da joj ga je Ganibegović proslijedio 20-ak dana nakon što je sklopljen i kada je već stiglo prvih 80 respiratora.

Tužilac je tada prezentirao komunikaciju iz grupe "Gensek" od 28. aprila, u kojoj ona piše: "Šta nas briga gdje su pare? Nije isporučio robu 15.4., član 1.1 ugovora". Novalić pita: "Šta je glavni razlog raskida? Rok?", na što ona odgovara: "Sad mi ga je Haso poslao". Premijer potom piše:" Još bi se gore uvalili", a ona odgovara: "Ugovor je katastrofalan, ali o tome ćemo sutra". 

- To je moja ocjena, da li je prihvaćeno od premijera, ne znam, ali znam da je na jednoj od narednih sjednica Vlade donesen zaključak i premijer je poslao prema Pravobranilaštvu zahtjev za mišljenje za raskid ugovora - kazala je Kalajdžić. 

Ona je potvrdila ono što je na prošlom ročištu kazao Hasan Ganibegović da se "pismo" koje se spominje u porukama odnosi na pismo zahvale koje su planirali poslati Fikretu Hodžiću jer je uspio nabaviti respiratore. Rekla je da je to pismo sačinjeno, ali da nikad nije otpremljeno. 

Upitana šta znači to što ona piše: "Užas, i ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba ono sve poderati", kazala je: - Užas je to što je sve objavljeno tako u medijima. I da ne idu ta pisma zahvale, jer bi još veći skandal bio ako ode to pismo.

Upitana da li je sugerisala da se brišu poruke, kazala je da je to tačno.

- Jesam, iz razloga što komuniciram sa puno svijeta. Radilo se o privatnim komunikacijama i nisam željela da se te poruke krivo interpretiraju kao što se to upravo sada radi - kazala je Kalajdžić. Dodala je da joj je kolega iz IT sektora kazao da njen telefon nema šifru, te da ona s vremena na vrijeme sve redom briše. 

Tužilac je insistirao na potpitanjima šta je brisala i kad je brisala, na što je reagirala i sutkinja Begović kazavši da je svjedokinja odgovorila, te skrenula pažnju tužiocu "da se ponaša kao isljednik, a ne tužilac", na što je Pašić odgovorio "da mora iznuđivati jer se izbjegava odgovor". 

Za ugovor između Sinofarma i BTL Montenegro, koji je premijer proslijedio u grupu, svjedokinja se nije mogla sjetiti zašto ga je poslao, kazavši da "nije obraćala pažnju", te da se ne sjeća da su o tome išta pričali. 

Tužilac je prezentirao poruku u kojoj Kalajdžić piše: "Ono za N1 moramo završiti u ponedjeljak. Aida je pripremila podatke. I ljudi, brišite poruke", na što Novalić odgovara: "Done".

Dalje piše Kalajdžić: "Jelka se ušutila i HDZ. Ne javlja se više". 

- U tom periodu se sav bijes javnosti sručio na Ured premijera, na Vladu FBiH. To je bila moja privatna frustracija jer smo toliko radili i svi su se ušutili, a sva pažnja javnosti je usmjerena na nas, da smo nešto pogrešno uradili, a nismo - rekla je svjedokinja. 

O porukama koje se odnose na "priprmanje Fikreta Hodžića za gostovanje kod Senada Hadžifejzovića", kazala je da se nije ni na koji način uključila u to.

Tužilac je prezentirao dio prepiske, gdje Novalić govori: "Volio bih da se sekretarka čuje sa Dženanom", na šta Kalajdžić odgovara "da nema njen broj niti je s njom u kontaktu". Svjedokinja je rekla da je Dženana osoba zadužena za premijerov PR.

- Pokušavali smo spasiti obraz Vlade. Nisam pripremala Hodžića, niti ga znam - kazala je Kalajdžić. 

Tužilac je ponovo prezentirao poruke iz grupe, gdje se ponovo spominje direktorica KCUS-a, što je izazvalo burnu raspravu u sudnici.

U toj komunikaciji Kalajdžić piše: "Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija" i u prilogu je članak sa portala Klix. 

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović prigovorila je da se "konstatno spominje ta osoba, iako ona nije ni na koji način tretirana u optužnici", na što je Pašić kazao da "tužilaštvo želi da dokaže da su se unutar Vlade razmjenjivale informacije sa trećim osobama", te da "dokazuje da se radi o političkoj korupciji".

Sutkinja Džemila Begović je također kazala da "nema nikakve potrebe da se stalno ponavlja to ime". 

Kalajdžić je kazala da je u pitanju period od 30 dana nakon nabavke, te da se "i profesorica raspitivala da li je tačno to što piše na portalima".

Advokatica Avdibegović je kazala da "ukoliko tužilac smatra da je tako kako tvrdi, trebao je optužiti te osobe, a ne da se sudi ljudima koji nisu tu prisutni".

- Sva ova pitanja su parada za medije i samo zbog toga se na tome insistira - podvukla je Avdibegović. 

Advokatica Mirna Avdibegović   FOTO: ARHIV

Ona je danas tražila i od Sudskog vijeća da kazni tužioca zbog omalovažavanja i vrijeđanja advokata. Također je kazala da tužilac "ponovo zaskače odbrane sa dokazima koje nije najavio", te zamolila Vijeće da mu to zabrani.  

Kada je u pitanju davanje prethodne saglasnosti Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, Svjedokinja Kalajdžić je kazala da ona parafira sve odluke, ali da nema ovlaštenja da ulazi u sadržaj odluke, već da on mora biti identičan sadržaju koji je donesen na Vladi. 

Kazala je i da su svi materijali koji su dostavljeni uz odluku postavljeni na portal Vlade i dostavljeni su i Tužilaštvu. 

Upitana da li su ministri koji su glasali za tu odluku imali informaciju za šta se izdvajaju sredstva, kazala je da "ako je navedeno, onda jesu, ako nije, nisu".

Suđenje će biti nastavljeno u petak, kada će tužilac nastaviti s direktnim ispitivanjem svjedokinje Kalajdžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.