open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene u akciji "Glasač"
Nakon što je po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH produžen pritvor sedmerici osumnjičenih za izborne zloupotrebe, među kojima i trojici skupštinskihzastupnika, Tužilaštvo će predložiti da se bez odlaganja pritvore još dvojica osumnjičenih.
14.11.2020. u 15:16
get url
text

Pritvor za E. S. i S. P., koji su jučer uhapšeni zbog sumnje na udruživanje radi počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača, bit će predložen zbog opasnosti da bi mogli ponoviti krivično djelo i da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

Pod nadzorom brčanskog Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH jučer je realizovala operativnu akciju kodnog naziva Glasač, u okviru koje je nakon niza zajedinički
sprovedenih istražnih aktivnosti, slobode lišila lica E. S. i S. P., obojica iz Brčkog. Sumnja se da su oni kandidatu s liste jedne političke partije za predstojeće lokalne izbore ponudili više stotina glasova, koje bi mu osigurali za novac tako da im dio novca isplati odmah, a ostatak poslije izvršenog glasanja na dogovoreni način.

Oni su danas uz izvještaj predati u nadležnost Tužilaštva, gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo udruživanje radi počinjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom povreda slobode odlučivanja birača.

Nakon ispitivanja, Tužilaštvo je naredilo njihovo daljnje 24-satno zadržavanje u okviru kojeg će Osnovnom sudu Distrikta predložiti da im odredi pritvor zbog opasnosti da bi mogli ponoviti krivično djelo i da bi uticajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak.

U saradnji s Policijom, Tužilaštvo Distrikta će nastaviti s otkrivanjem i gonjenjem počinilaca krivičnih djela iz date oblasti i na dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, kako bi iz ugla svoje nadležnosti zaštitilo zakonitost, pravilnost i integritet izbornog procesa, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva..

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.