open-navfaktor-logo
search
Upućen prijedlog sudu
Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za Hadžibajrića
Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je sarajevskom Kantonalnom sudu prijedlog da za još dva mjeseca produži pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, kao i sekratarki Općine Almi Destanović, koji su prije nešto manje od mjesec uhapšeni u akciji "Start" u Sarajevu.
05.06.2023. u 14:38
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila stručna saradnica u Tužilaštvu KS Damira Softić. 

Ročište na kojem će se pred Sudskim vijećem raspravljati o ovom prijedlogu planirano je, kako saznajemo, u četvrtak.

U akciji "Start", osim Ibrahima Hadžibajrića i Alme Destanović, uhapšeni su još i Hadžibajrićev sin Seid, Elmedin Karišik, te Mehmed Dedić i Emina Rogo, koji su predati Tužilaštvu BiH, na čiji prijedlog im je također Sud BiH odredio pritvor.

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka - saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

U međuvremenu, Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je inicijativu za opoziv načelnika Hadžibajrića.

Nakon izglasavanja inicijative vijeće ima rok od 30 dana da donese konačnu o pokretanju opoziva. Nakon tog roka, ukoliko odluka bude usvojena, u roku od 60 dana mora se formirati komisija koja će provesti referendum na teritoriji općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.