VEZANI TEKST - Gutić: Ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić; Ikanović iz PDA: Tražimo asistenciju policije za ulazak u prostorije Vijeća

Kada su u pitanju neredi koji su izbili između pristalica načelnika Banovića Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i 14 vijećnika nove većine u Općinskom vijeću, koje predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović kaže da će policija sačiniti zapisnik o današnjim događajima te će on biti proslijeđen Tužilaštvu.

- Imamo veliki broj prijava odranije vezanih za političke prilike u Banovićima sa obje strane. Trenutno nemamo nikakav komentar vezano za Banoviće. Kada nam policija dostavi izvještaj pokrenut ćemo daljnje procedure - zaključio je Arnautović.

Ispred zgrade Općine Banovići jutros je došlo do incidenta. Fizički su se sukobili vijećnici nove većine koja broji 14 vijećnika i predvodi je PDA, s jedne strane, i pristalice načelnika Bege Gutića iz SDA, s druge strane.

VEZANI TEKST - Bitka za vlast u Banovićima, izbila tuča pred zgradom Općine

Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi PDA Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene. Gutić i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević ne priznaju odluke koju je donijela nova većina, a oni traže da im se dodijeli pečat da bi proveli referendum i postupak opoziva.

Nakon sukoba, 14 vijećnika provelo je dan ispred zgrade Općine Banovići, dok su Gutićeve pristalice čuvale ulaz, a ispred njih je bila jedinica specijalne policije.

Tako je bilo do kraja radnog vremena, kada su se svi razišli kućama, ali su najavili ponovni dolazak sutra.