open-navfaktor-logo
search
Haotična situacija
Tužilaštvo saslušava svjedoke: Konaković, visoki predstavnik za KS, "pečata" dokumente
Budući da sam odgovorna osoba za čuvanje i korištenje pečata, a onemogućen mi je pristup istom, u skladu sa članom 367 Krivičnog zakona FBiH, o istom vas obaviještavam radi preduzimanja daljih radnji, kazala je Kulovac-Šetkić
10.01.2020. u 11:21
get url
text

Nakon što je 31. decembra prošle godine sekretarka Skupštine Kantona Sarajevo Almira Kulovac-Šetkić obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova KS da od 27. decembra, iako zakonom i Poslovnikom Skupštine jedina ovlaštena osoba, ne raspolaže pečatom ovog zakonodavnog organa, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet.

- Ovo je faza postupka o kojem ne komuniciramo javno. Formiran je predmet, saslušavaju se svjedoci i čeka se tužilačka odluka - kazala je za Faktor portparolka Tužilaštva Azra Bavčić.

Za sada je javnosti jedino poznato da su u svojstvu svjedoka saslušane Kulovac-Šetkić te šef Kabineta predsjedavajućeg Aida Arap.

Podsjećamo, Kulovac-Šetkić je u pisanoj izjavi koju je dostavila MUP-u Kantona Sarajevo navela da joj zastupnik Elmedin Konaković nije dozvolio preuzimanje pečata, već je lično stavio pečat na određene dokumente, što je ona trebala uraditi.  

-Budući da sam odgovorna osoba za čuvanje i korištenje pečata, a onemogućen mi je pristup istom, u skladu sa članom 367 Krivičnog zakona FBiH, o istom vas obaviještavam radi preduzimanja daljnjih radnji - kazala je Kulovac-Šetkić.

Konaković je javno pred TV kamerama u dva navrata poručio da je on "zarobio" pečat, odnosno da ga je "sakrio". Za taj čin on se poziva na Zakon o pečatu Kantona Sarajevo, koji kao i Poslovnik Skupštine Kantona Sarajevo sam tumači, te daje sebi za pravo da radi stvari onako kako on to smatra ispravnim.

Jedini nadležni za tumačenje zakonskih propisa (Poslovnik i Statut Skupštine KS, Zakon o pečatu KS) jesu sekretar Skupštine KS i Ministarstvo pravde. U konkretnom slučaju ne oglašavaju se, te je predsjedavajući, smijenjeni predsjedavajući, odnosno zastupnik Elmedin Konaković uzeo stvar u svoje ruke, pa je identificirajući se sa francuskim kraljem Lujom XIV poručio "Država, to sam ja!" Ili da se ne vraćamo u tako daleku prošlost, umislio je da je visoki predstavnik za Kanton Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.