open-navfaktor-logo
search
Počelo suđenje
Tužilaštvo odbilo nagodbu sa Almirom Ejubovićem
Očevi stradalih djevojaka kazali su da im je, kako vrijeme odmiče, sve teže...
27.09.2018. u 14:28
get url
text

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje 20-godišnjem Almiru Ejuboviću iz Hadžića, koji se tereti za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginule tri djevojke iz Hadžića, dok je jedna teško povrijeđena. 

Tužiteljica Meliha Dugalija kazala je da će Tužilaštvo tokom postupka izvesti dokaze, ispitati svjedoke koji imaju saznanja u vezi sa ovim krivičnim djelom, te ispitati vještake. 

- Tužilaštvo će ispitati vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića, koji je dao nalaz i mišljenje na okolnosti saobraćajne nesreće i propuste optuženog. Time ćemo dokazati da su njegovi propusti u uzročno-neraskidivoj vezi sa nesrećom. Ispitat ćemo i vještaka Hamzu Žuju, koji je uradio obdukciju tijela stradalih djevojaka i vještačio povrede četvrte djevojke iz vozila. Vještak mašinske struke iznijet će svoj nalaz o tehničkoj ispravnosti i drugim okolnostima vezanim za vozilo - kazala je tužiteljica. 

Osim toga, navela je kako će se iznijeti i nalaz neuropsihijatra i psihologa koji su vještačili uračunjivost optuženog i njegovu sposobnost da prati suđenje. 

- Bit će izneseni brojni materijalni dokazi, tragovi prikupljeni tokom uviđaja, snimke sa nadzornih kamera sa autoputa, te će biti urađena njihova reprodukcija, iz čega je vidljivo da je Ejubović skrivio saobraćajnu nesreću i da je odgovoran za krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Također će biti uloženi i obdukcioni zapisnici, te evidencije iz MUP-a KS iz kojih je vidljivo da je optuženi upravljao neregistrovanim vozilom, sa nepripadajućim registarskim oznakama i bez vozačke dozvole - kazala je Dugalija. 

Vozački ispit

Advokat Senad Dupovac, koji brani Ejubovića, kazao je kako optužnica obiluje netačnim podacima, poput onoga da je optuženi upravljao bez vozačke dozvole. 

- On je vozački ispit položio 11. januara ove godine, tako da su to netačni i neosnovani navodi. Nakon konsultacija sa Almirom i njegovim ocem, smatrao sam da je najbolje da postignemo sporazum sa Tužilaštvom, zbog čega sam se obratio Tužilaštvu, ali nikada nisam dobio odgovor. Smrt tri mlade osobe zaista je teška posljedica. Treba uzeti u obzir i to da je moj branjenik također izgubio sve što je imao. Sa 19 godina imao je fudbalsku karijeru u Njemačkoj i sve je izgubio preko noći. Ovim putem želim izraziti i saučešće porodicama zbog njihovog gubitka - kazao je Dupovac. 

Tužitaljica Dugalija navela je kako je ona u ovom predmetu zamjenski tužilac, te da je prije ročišta obaviještena o prijedlogu za sporazum.

- Tačno je da je prijedlog podnesen, te sam dobila informaciju da Tužilaštvo ne prihvata prijedlog sporazuma po okolnostima i uslovima kako je to odbrana predložila - kazala je tužiteljica, dodavši da odbrana o tome nije obaviještena zbog odsustva postupajuće tužiteljice u ovom predmetu. 

Na današnjem ročištu svjedočili su očevi stradalih djevojaka. 

{$galerijaFotografija}

Fikret Ibrica kazao je kako je u nesreći izgubio 18-godišnju kćerku Ajlu, te da je tu vijest saznao dok je bio na putu u Njemačkoj.

- Tri dana ranije otišao sam u Njemačku. Navečer me na telefon nazvala supruga i rekla da je naša kćerka najvjerovatnije stradala. Ona nije imala mnogo informacija o onome što se desilo, pa sam počeo pozivati telefonom svoje prijatelje i poznanike. Navečer između pola 10 i 10 sati su mi potvrdili da je Ajla stradala, te sam se odmah spakovao i krenuo nazad kući - kazao je Ibrica. 

Porodicama sve teže

Otac je dodao kako optuženog nije poznavao, te da ga njegova kćerka nije spominjala. 

- Inače smo imali dobru komunikaciju, ali o njemu nikad nije pričala. Uvijek bi nam odmah rekla kada nekog upozna. Supruga mi je kasnije kazala da joj je Ajla, kada sam ja otišao u Njemačku, ispričala da je upoznala Almira, ali ne i pod kojim okolnostima - kazao je svjedok. 

Na upit tužiteljice kako bi se on osjećao da se optuženi nađe na slobodi i kako bi to djelovalo na njega i njegovu porodicu, otac je kazao da bi im to bilo veoma stresno i bolno.

- Kako vrijeme odmiče, sve nam je teže. Prvi dojmovi nakon nesreće su bili lakši, nego što je to danas. Supruga je veoma loše. Imamo i sina koji je drugi razred srednje škole. Dijete stalno plače, svako jutro ga zateknemo kako plače u svojoj sobi... Ne znam kako bi njegovo puštanje na slobodu djelovalo na njih i njihovo zdravlje - kazao je potreseni otac.

Advokat Dupovac nije imao pitanja za svjedoka, te je još jednom izrazio saučešće. Na upit predsjedavajućeg Sudskog Vijeća Huseina Delalića da li on ima nešto dodati, Ejubović je kratko rekao da "nema ništa reći".  Advokat je na to reagovati i kazao kako se njegov branjenik brani šutnjom, te je sudija napravio kratku pauzu kako bi se optuženi konstatovao sa svojim braniocem jer, kako je sudija rekao, "ako je sudjelovao u svemu tome, ljudski bi bilo da ima nešto reći". 

Nakon pauze, optuženi je izjavio saučešće ocu, te je advokat objasnio da je Ejubović "bukvalno shvatio njegovu konstataciju da se brani šutnjom".

- Družio sam se sa Ajlom i ostalim djevojkama. Ajla i ja smo bili u emotivnoj vezi, kao što većina našeg društva zna. Izlazili bi zajedno svaki dan poslije njihove škole. Sve mi je jako teško palo, želim da izjavim saučešće - kazao je Ejubović.

Otac 16-godišnje N. N., Sabahudin Neradin, kazao je da optuženog poznaje "iz viđenja", jer su komšije.

- Živimo u istoj ulici i naše kuće su udaljenje 200-tinjak metara. Viđao sam ga kako "BMW" vozi kroz komšiluk velikom brzinom. Te noći djevojke su išle da slave rođendan. Nisam znao da će ići autom, obično su išle autobusom. Druga kćerka je na internetu vidjela nesreću ili joj je nako od drugova poslao sliku... - ispričao je Neradin.

Prema njegom riječima, posljedice nesreće su "katastrofalne" po njihovu porodicu.

- Nema tu porodice više, nema ništa... Svakim danom smo svjesniji da je nema. Ostali smo starija kćerka, supruga i ja, a bilo nas je četvero... - kazao je otac poginule 16-godišnjakinje.

Brza vožnja po naselju

Dodao je da je Ejubovića viđao kako po naselju velik brzinom vozi "BMW", ali da zbog toga nikad nije stigao intervenisati.

- Svi su se u komšiluku bunili zbog toga. Komšije su, koliko znam, njegovoj porodici to stavljale do znanja - prisjetio se svjedok.

Vahidin Oruč svjedočio je kako je kobnog dana njegova kćerka Ajla slavila rođendan, te da se spominjalo da ih Ejubović treba voziti. S njima je išla i druga kćerka L., koja je u nesreći poginula, dok je Ajla zadobila višestruke povrede.

- Trebale su se javiti supruzi kada dođu na određeno mjesto, ali se nisu javile. Zvali smo ih i bile su nedostupne. Onda smo na internetu vidjeli za nesreću i prepoznali smo auto. Veoma je teško... Svakim danom je sve gore i gore. Supruga je u teškom stanju i depresiji. Treća kćerka ide psihologu. Tragično je sve što se desilo, niko još nije došao sebi - kazao je Oruč.

Dodao je kako se kćerka koja je povrijeđena ne sjeća nesreće, te da se ni danas ne može kretati bez štaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

Stravična nesreća dogodila se krajem juna ove godine na autoputu A1 Sarajevo - Zenica, u mjestu Butile, kada se automobil "BMW", kojim je upravljao Ejubović, usljed velike brzine zabio u zaštitnu ogradu i metalni stub pored ceste.

ejubović suđenje 27.09.2018. DSC_1278.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.