open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Tužilaštvo o smrti trudnice: Utvrdit ćemo postoje li propusti i da li ćemo otvoriti istragu
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka oglasilo se danas u vezi tragičnog slučaja smrti trudnice Ilijane Manojlović (39), koja je preminula u subotu u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.
24.04.2020. u 12:25
get url
text

Tvrde da su jučer oko 14 sati od PU Banja Luka zaprimili medicinsku dokumentaciju izuzetu iz Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, a po naredbi dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i to od trenutka prijema u bolnicu trudnice Manojlović do njene smrti.

- PU Banja Luka nije preduzimala bilo kakve druge procesne radnje, a na osnovu ovog materijala Tužilaštvo je formiralo КTA-predmet o događaju. Nad beživotnim tijelom trudnice po naredbi ovog Tužilaštva, 20. aprila je izvršena obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu RS-a - istakli su.

U banjalučkom tužilaštvu, međutim, tvrde da još nisu primili nalaz obudkcije, te da će njime biti utvrđen tačan uzrok smrti trudnice.

-  Tužilaštvo će na osnovu toga utvrditi postoje li u konkrentom slučaju propusti i odgovornost ljekara ili ne postoje, te u skladu sa tim će tada odlučiti da li će formalno-pravno otvoriti istragu ili ne. Navedenom predmetu dali smo apsolutni prioritet u radu i pored toga što Tužilaštvo radi sa smanjenim kapacitetom, zbog pandemije koronavirusa - saopćeno je iz tužilaštva.

Iako tužilaštvo nije dobilo obudkcioni nalaz, kao što smo ranije objavili, saznajemo da je obudkcijom utvrđeno da je Manojlović preminula od infekcije, odnosno sepse. Ona je preminula u subotu u petom mjesecu trudnoće, dok je dan ranije preminula i njena beba. Beživotno tijelo je dovezeno u Zavod za sudsku medicinu u Banjoj Luci, dok je plod još uvijek bio u tijelu. Manojlović je dva dana prije smrti na UKC-u RS-a radila amniocentezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.