open-navfaktor-logo
search
Sporni izbor komesara
Tužilaštvo o pretresu u MUP-u i Vladi TK: Nakon provjera odluka o proširenju istrage
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona oglasilo se danas saopćenjem za javnost, a povodom pretresa koje po nalogu Tužilaštva TK vrše pripadnici FUP-a zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova i Vladi tog kantona.
12.05.2020. u 11:39
get url
text

VEZANI TEKST - Izbor komesara: Pripadnici FUP-a izuzeli dokumentaciju u MUP-u TK

- Poduzimaju se sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li su prilikom imenovanja direktora Uprave policije TK prekršene odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima TK, kao i provjere o drugim okolnostima koje se vezuju za postupak imenovanja novog komesara. Saslušavaju se i određeni svjedoci koji imaju saznanja o postupku imenovanja - navodi se u saopćenju.

Ove provjere, napominju iz Tužilaštva, obavljaju se u sklopu već ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića koji je osumnjičen za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a u vezi s protivzakonitim djelovanjem i miješanjem u operativnu samostalnost direktora Uprave policije u ranijem periodu.

- Nakon obavljenih provjera će se donijeti odluka da li će biti proširena istraga protiv ministra unutrašnjih poslova TK, kao i to da li će istragom biti obuhvaćene i neke druge osobe - naveli su iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona pripadnici Federalne uprave policije FBiH od jučer izuzimaju materijalnu dokumentaciju u vezi s imenovanjem novog direktora Uprave policije MUP-a TK Safeta Ibrahimovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.