open-navfaktor-logo
search
Odluka sutra
Tužilaštvo KS zatražilo pritvor za 17 uhapšenih policajaca, ročište u Sudu iza zatvorenih vrata
Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog sarajevskom Općinskom sudu za određivanje pritvora za 17 saobraćajnih policajaca MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšenih u akciji "Dar 1" zbog korupcije.
13.08.2020. u 20:49
get url
text

Ročište će biti održano večeras, a zbog trenutne epidemiološke situacije, odnosno ograničenog broja osoba u zatvorenim prostorima, bit će održano bez prisustva javnosti.

U akciji "Dar 1" uhapšeno je ukupno 18 policajaca.

{$galerijaFotografija}

Od tog broja, njih 17 je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Na teret im se stavlja više od stotinu krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe službenog položaja.

Jedan policijski službenik osumnjičen za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne.

Za njega nije zatražen pritvor, ali su tražene mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika. 

- Za 15 osumnjičenih pritvor je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, te zbog uznemirenja javnosti. Za jednog osumnjičenog pored ova tri razloga i zbog bojazni od bjekstva, dok je za jednog osumnjičenog pritvor zatražen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke - kazao je za Faktor Alem Hamzić, službenik za informisanje Tužilaštva KS. 

Akcija hapšenja pripadnika MUP-a KS izvedena je jučer pod nadzorom Tužilaštva KS i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

{$galerijaFotografija}

Tokom istrage korištene su posebne istražne radnje, konkretno prisluškivani su mobilni telefoni osumnjičenih, dok su službena vozila također bila ozvučena.

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na 17 lokacija, kako na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, tako i na području Istočnog Sarajeva.

Između ostalog, pretresene su i službene prostorije Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

Odluka sutkinje za prethodni postupak o prijedlogu Tužilaštva bit će poznata sutra ujutro, rečeno nam je u ovoj pravosudnoj instituciji.

 

Akcija Dar 1 privođenje 12.08.2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.