VEZANI TEKST - Sindikat policije KS: Zašto Tužilaštvo tretira našeg kolegu kao osumnjičenog?

U njihovom saopćenju se navodi:

- Profesionalno provedena istraga je najbolja zaštita svih građana pa tako i policijskih službenika. Sve potrebne radnje od uviđaja pa nadalje su poduzete s ciljem da se utvrdi šta se desilo. Procjena postupajućeg tužioca koji rukovodi uviđajam da ispita učesnika u događaju u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka ne prejudicira ishod postupka.

Prema policijskom službeniku koji je učestvovao u događaju je postupano u skladu sa pravilima struke. Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Federalnom upravom policije intenzivno provodi radnje dokazivanja, saslušanja  svjedoka, pribavljanje materijalnih dokaza uključujući i snimka video nadzora u banci, utvrđivanje stepena tjelesnih povreda kod teško povrijeđenog M.S. i drugo. Tek će se analizom svih prikupljenih dokaza moći utvrditi da li je upotreba vatrenog oružja policajca bila zakonita ili je eventualno došlo do prekoračenja granica nužne odbrane, te će tužilačka odluka biti zasnovana na ocjeni svih dokaza. Podsjećamo da  oštećeni, optuženi i druge zainteresovane stranke redovno u medijima prejudiciraju ishode istraga i komentarišu postupke koji su u toku, dok se od policijskih službenika očekuje da se pridržavaju svojih etičkih kodeksa i zakona i ne iznose subjektivne stavove o predmetima i tako podrivaju povjerenje građana u Tužilaštvo.

Na kraju, Tužilaštvo je organ koji radi u skladu sa principima nezavisnosti, jednakosti i nepristrasnosti, te svoje odluke donosi u skladu sa dokazima i zakonom. Nikad nije bilo niti će biti prepreka policijskim službenicima da zakonito obavljaju svoje odgovorne zadatke koji su im povjereni. U tome im Tužilaštvo daje i uvijek će davati svoju punu podršku.