open-navfaktor-logo
search
"Vrše provjere"
Tužilaštvo KS o slučaju AMUS: Podnesena prijava, autori saslušani kao svjedoci
Predsjednik Upravnog odbora AMUS-a Davor Sučić kazao je jučer za Faktor da su pod istragom "ljudi koji su pokušavali paralelno dva mjeseca da vode Udruženje, i pritom su birali pečate".
19.07.2019. u 17:09
get url
text

Nakon što je jučer objavljena informacija o navodnom privođenju autora iz Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) Bosne i Hercegovine zbog sumnje na falsifikovanje pečata, iz Tužilaštva KS su, u odgovoru na Faktorov upit, potvrdili da vrše određene provjere u ovom slučaju. 

- Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrđuje da je od strane AMUS-a zaprimilo krivičnu prijavu protiv više lica zbog navodnog počinjenja krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH i krivičnog djela posebni slučajevi krivotvorenja isprave iz člana 374, a u vezi sa članom 373. (krivotvorenje isprave), istog Zakona. U navedenom predmetu u toku su provjere navoda iz prijave u okviru kojih je saslušano više lica u svojstvu svjedoka. Tužilaštvo nastavlja intenzivno preduzimati sve radnje i mjere, a sve s ciljem donošenja adekvatne tužilačke odluke - naveli su iz sarajevskog Tužilaštva. 

Predsjednik Upravnog odbora AMUS-a Davor Sučić kazao je jučer za Faktor da je Tužilaštvo pokrenulo istragu slučaja, te da se radi "o ljudima koji su pokušavali paralelno dva mjeseca da vode Udruženje, i pritom su birali pečate".

- Prisilili su nas da desetak dana zatvorimo račun, da mijenjamo pečate. Napravili su nam veliki problem, doveli su bili i isplatu u pitanje. Međutim, sve se dobro završilo. Uspjeli smo promijeniti račune i pečate, a isplata ide sutra - kazao je Sučić.

On je i ranije upozoravao kako je "AMUS postao talac manjeg broja autora čije mišljenje je suprotno zakonu, ciljevima i interesima ove Asocijacije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.