open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka Suda
Tužilaštvo KS o hapšenju osumnjičenog pedofila: "Hitni predmeti se rade, bez obzira na godišnje odmore tužilaca"
Stariji muškarac inicijala M. Z. iz Sarajeva, koji je i zvanično osumnjičen da je u naselju u kojem živi zlostavljao više djevojčica, predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje je za njega zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora.
23.07.2020. u 17:53
get url
text

Informacija je to koja je jutros i zvanično potvrđena iz ove pravosudne institucije, a odluka sudije za prethodni postupak koji će razmatrati ovaj prijedlog do ovog momenta još nije poznata.

Za strašne optužbe koje se ovom muškarcu stavljaju na teret javnost je saznala nakon pisanja portala Žurnal, čijim novinarima su se obratili roditelji žrtava, zbog, kako su naveli, straha da od cijelog slučaja neće biti ništa.

Između ostalog, oni su naveli da je osumnjičeni, umjesto da bude uhapšen, prevezen u bolnicu, a da je jedan od policajaca koji je radio na slučaju, navodno, rodbinski povezan sa osumnjičenim, da je porodica osumnjičenog bila upoznata sa sadržajem njihovih iskaza, kao i da je navedeni policajac dolazio u kuću osumnjičenog nakon što je protiv njega podnesena prijava.

Posebno su problematizirali navodnu izjavu tužiteljice, koja im je, tvrde, kazala da ne očekuju previše, jer se ništa posebno ne dešava, te da će ona sve to rješavati nakon povratka sa godišnjeg odmora.

Iako u prvi mah iz Tužilaštva nisu željeli davati nikakav komentar o navodima roditelja o godišnjem odmoru tužiteljice, na naše insistiranje ipak su odgovorili da se "raspored godišnjih odmora tužilaca određuje na osnovu ranijih rješenja", ali su naglasili da "niti jedan hitni predmet ne trpi odlaganje, bez obzira na raspored godišnjih odmora".

VEZANI TEKST - Osumnjičeni pedofil predat Tužilaštvu iz kojeg ne negiraju da je postupajuća tužiteljica otišla na odmor

Na upit zbog čega je do hapšenja došlo skoro mjesec nakon što im je slučaj prvi put prijavljen, iz Tužilaštva su kazali da oni od momenta prve prijave postupaju u predmetu.

- U međuvremenu, došlo je do većeg broja prijava različitih oštećenih prema istom prijavljenom. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo poduzimalo radnje na dokumentiranju predmeta. U trenutku kada su se stekli zakonski uvjeti za lišenje, isto je i naloženo - navodi se u odgovoru iz Tužilaštva KS na naš upit.

Što se tiče prijave roditelja na postupanje policajca, iz MUP-a KS kažu da se trenutno vrše provjere iz prijave.

- Kada su u pitanju navodi o određenim postupcima jednog policijskog službenika Uprave policije MUP-a KS u vezi sa ovim predmetom, obavještavamo vas da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu 18.07.2020.godine od građanima A. M. iz Sarajeva zaprimilo početni izvještaj o žalbi na postupke policijskog sluzbenika A. S. O tome je 20.07.2020.godine upoznat Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, koji je donio zaključak da se predmet dostavi u dalju nadleznost Sektoru kriminalističke policije radi preduzimanja daljih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, što je i učinjeno - kazali su iz MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.