open-navfaktor-logo
search
Nema elemenata
Tužilaštvo KS drugi put donijelo odluku da neće provoditi istragu liječenja maloljetne N. S.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo drugi put donijelo je tužilačku odluku da neće provoditi istragu u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanje medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne. 
17.11.2022. u 11:08
get url
text

VEZANI TEKST - Nema elemenata krivičnog djela: Tužilaštvo KS neće provoditi istragu liječenja Nadin Smajlović

- Nakon analize prikupljenih dokaza, tužilački tim Tužilaštva Kantona Sarajevo koji je postupao u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanje medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio je odluku da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi jer u ranijim radnjama prijavljenih nisu ostvarena obilježja krivičnih djela. 

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa, te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja, u timu od osam ljekara specijalista. Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice - saopćeno je iz Tužilaštva KS.  

Krajem novembra 2020. godine, ovo je Tužilaštvo prvi put donijelo odluku da neće provoditi istragu na osnovu prijave Amine Smajlović, koja je prijavila ljekare KCUS-a za nepružanje medicinske pomoći njenoj kćerki.

Slučaj maloljetne N. S. dospio je u javnost nakon što je njen otac prijetio gasnim pištoljem jednom od ljekara KCUS-a, koji nije potpisao saglasnost za njeno izmještanje van BiH, što su roditelji zahtijevali.

Nakon tog incidenta, ljekari KCUS-a su organizirali dvosatni štrajk, kazavši da je takvo ponašanje nedopustivo, te da niko ne može u takvim uvjetima liječiti pacijente.

Roditelji su tada ustvrdili da KCUS odbija liječiti njihovo dijete, a što su iz te zdravstvene ustanove demantirali, tvrdeći da nikad nikome nisu uskratili pravo na liječenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.