open-navfaktor-logo
search
Sumnja na malverzacije
Tužilaštvo istražuje dva projekta Službe za zapošljavanje TK "teška" 1,5 miliona KM
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) istražuje nepravilnosti u Službi za zapošljavanje TK, u vezi s dodjelom 1,5 miliona KM po projektima raspisanim u cilju zapošljavanja novih radnika u postojećim firmama i pomoći nezaposlenima da otvore svoje firme.
22.12.2022. u 19:43
get url
text
Služba za zapošljavanje TK

- Tužilaštvo TK je primilo anonimnu krivičnu prijavu u oktobru ove godine u vezi sa Službom za zapošljavanje TK, a u kojoj se prijavljuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme. Ukupna vrijednost projekata je 1,5 miliona - kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Prijavljena je odgovorna osoba iz Službe, dodaje Arnautović, kao i nekoliko drugih osoba koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u TK.

- Navodne zloupotrebe se odnose na nezakonite dodjele i favoriziranje za dodjelu sredstava određenim firmama i pojedincima. Tužilaštvo je u provjere prijavljenih radnji uključilo Sektor kriminalističke policije MUP-a TK. Po naredbi suda i nalogu Tužilaštva je izuzeta relevantna materijalna dokumentacija iz Službe u vezi s ovim projektima. Također, bit će obavljene sve potrebne istražne radnje kako bi se provjerili navodi prijave i utvrdilo ima li nezakonitosti i elemanata određenih krivičnih djela - rekao je Arnautović.

Jedan od spornih projekata "Posao za sve 2022." odlukom v. d. direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatime Budić, obustavljen je 24. novembra zbog uočenih nepravilnosti. Naime, nakon što je 18. augusta istekao rok za prijave formirana je komisija koja je izvršila provjeru kvalificiranosti poslodavaca na osnovu podataka iz prijave i drugih dokaza uz prijavu.

Komisija je nakon izvršnih provjera sačinila listu poslodavaca koji ispunjavaju uvjete javnog poziva, listu poslodavaca "na čekanju" i listu poslodavaca koji ne ispunjavaju uvjete javnog poziva te ih dostavila v. d. direktorice na odobravanje, a u toj fazi su uočene nepravilnosti te je projekat obustavljen.

Nezvanično, došlo je do izmjena na rang-listama firmi i pojedinaca, koji su aplicirali za sredstva.

- Da ne bih utjecala na samu istragu u ovom momentu nisam u prilici davati izjave. Kada se istraga okonča, stojimo na raspolaganju da damo pojašnjenja medijima i javnosti - kaže Fatima Budić, v. d. direktorice Službe za zapošljavanje TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.