open-navfaktor-logo
search
Tužioci iznijeli detalje
Tužilaštvo godinu prisluškivalo Bijedića i ostale, kamera s Binga potvrdila sastajanje i dogovaranje
U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona održana je press konferencija povodom akcije "Rudnik" koja se od jutros provodi na području Tuzle, Gračanice i Živinica, a pod nadzorom tog Tužilaštva.
18.02.2021. u 14:20
get url
text

Pripadnici SIPA-e, u sklopu ove istrage uhapsili su predsjednika stranke Socojaldemokrati BiH Envera Bijedića, te bivšeg i sadašnjeg direktora Rudnika soli Tuzla d.d. Amira Sušića i Aziza Čačkovića, također kadrove te stranke, kao i predjednika Nadzornog odbora Rudnika Amira Tursunovića.

Uhapšeni su i vlasnici firme Minning and Drilling iz Gračanice Dženan i Atif Mujkić.

Kako je kazao tužilac Dalibor Bingas postoji ozbiljna sumnja da su koordinirane akcije uhapšenih dovele do toga da se posao u rudniku Tetima, vrijedan 5,5 miliona maraka, dodijeli preduzeću koje za to nema potrebne kapacitete i koje ima samo jednog zaposlenog.

- Svi mi želimo da ove poslove obavljaju domaća privredna društva, ali društva koja to mogu izvesti, a ne društvo koje nikada nije obavilo sličan posao. Ova istraga je utvrdila da društvo Minning and Drilling, osim što nema reference, nema ni potrebnu opremu, odnosno nisu mogli da ukažu na koji način će obaviti ovako ozbiljne radove. Uprkos svemu tome osumnjičeni su insistirali da dobiju taj posao, što je na kraju i rezultiralo time da ova firma potpiše ugovor sa rudnikom Tetima - kazao je Bingas.

Tužilac Ćazim Serhatlić kazao je da je predmet u ovom slučaju formiran u januaru prošle godine nakon anonimne prijave osoba koje su prijavile sumnje u namještanje radova u rudniku soli.

- Te informacije su potvrđene i jednim dopisom od Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i to je bio osnov da pokušamo utvrditi o čemu se tu radi - kazao je tužilac Serhatlić.

Nakon toga, kako je naveo, postojanje dogovora dokumentovano je snimcima videonadzora sa Binga na kojim se vidi kako se Sušić sastaje sa Mujkićima i postojala je osnovana sumnja na buduće dogovaranje.

- Zbog toga su zatražene posebne istražne radnje, koje su u početnoj fazi bile protiv njih trojice, a kako je istraga, koja je trajala skoro godinu, odmicala, i ostali su došli pod nadzor - kazao je tužilac, te dodao da su od osumnjičenih oduzeti telefoni koji će biti vještačeni.

Tužilac Ćazim Serhatlić i portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović  (ARHIV)

Tužilac je kazao da je činjenični opis podijeljen u tri faze. Prva je dok je vršilac dužnosti direktora Rudnika bio Amir Sušić, koji je u martu smijenjen zbog neposluha prema Vladi, da bi u drugoj fazi došlo do imenovanja Čačkovića, a obojica su birana na prijedlog Socijaldemokrata.

Iz presretnutih komunikacija se utvrdila povezanost sa Enverom Bijedićem, pa je provođenje posebnih istražnih radnji prošireno i u odnosu na njega.

Tužilac je kazao da je u prvoj fazi poništen tender na koji se bila prijavila firma iz Bugarske, koja je bila kapacitirana za ovaj posao, dok firma Minning and Drilling nije, ali je svejedno tada direktor obustavio tender.

- Nakon toga, Mujkić podnosi ostavku i dolazi Aziz Čačković. Iz dokaza je vidljivo da je on kršeći ovlaštenja direktora i pravilnik o nabavkama, imenovao posebnu komisiju s podobnim ljudima da bi se na kraju mogao ugovor dodijeliti firmi Minning and Drilling i na kraju je to sve rezultiralo dodjelom posla njima. Dakle, pogodovalo se i namještalo da posao dobije firma koja nije ni kapacitirana ni kvalifikovana, a oprema koju imaju na popisu nije dovoljna da bi se izvodili ovi radovi - kazao je tužilac.

Tužilaštvo TK uhapšene sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te protivzakonito posredovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.