open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Tužilaštvo BiH zbog "Potkivanje" istražuje biznismena Aleševića i inspektora Pandžu, a motre i šta se priča u medijima
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja postupak istrage i u istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke javnost biti informirana
19.06.2019. u 12:23
get url
text

-S obzirom na to da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu (Žurnal, op. r.), dana 21.5.2019. godine, a koji su prenijeli i "drugi portali i mediji" (!?), prouzrokovao veliko interesiranje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno poduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima - navodi se na početku saopćenja Tužilaštva BiH.

- U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZBiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZBiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZRS.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTVBiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja postupak istrage i u istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke javnost biti informirana. 

Također saopćavamo, s obzirom na to da su u posljednje vrijeme, prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTVBiH, Tužilaštvo BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. 

Također, naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom - stoji u saopćenju Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.