Mjera pritvora predožena je  zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenog na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

- Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH. U okviru ovog predmeta u pritvoru se nalaze dva lica. Tužilaštvo BiH je proširilo istragu u ovom predmetu i nastavlja provođenje istražnih radnji u narednom periodu - navodi se u saopćenju

Policajac Barić bio je na uviđaju nakon događaja u Velikoj Aleji u kojem je, pod još neutvrđenim okolnostima povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.

On je tada, između ostalog, uzeo izjavu od jedine svjedokinje događaja Alise Mutap, o čemu je sačinio dvije zabilješke, koje su se razlikovale. O tome je tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić izvijestila komesara.

Protiv Barića je tada provedena unutrašnja istraga, ali on nije sankcionisan jer nije bilo dovoljno dokaza.

Odranije su u sklopu ove istrage u pritvoru Hasan Dupovac, nekadašnji šef Odjeljenja za saobraćajne istrage MUP-a KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap.