open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Memić"
Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za uhapšenog policajca Josipa Barića
Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za Josipa Barića (1963), pripadnika MUP-a KS uhapšenog u sklopu istrage o stradanju Dženana Memića.
23.04.2021. u 16:09
get url
text

Mjera pritvora predožena je  zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenog na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

- Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH. U okviru ovog predmeta u pritvoru se nalaze dva lica. Tužilaštvo BiH je proširilo istragu u ovom predmetu i nastavlja provođenje istražnih radnji u narednom periodu - navodi se u saopćenju

Policajac Barić bio je na uviđaju nakon događaja u Velikoj Aleji u kojem je, pod još neutvrđenim okolnostima povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.

On je tada, između ostalog, uzeo izjavu od jedine svjedokinje događaja Alise Mutap, o čemu je sačinio dvije zabilješke, koje su se razlikovale. O tome je tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić izvijestila komesara.

Protiv Barića je tada provedena unutrašnja istraga, ali on nije sankcionisan jer nije bilo dovoljno dokaza.

Odranije su u sklopu ove istrage u pritvoru Hasan Dupovac, nekadašnji šef Odjeljenja za saobraćajne istrage MUP-a KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.