open-navfaktor-logo
search
Uputili žalbu
Tužilaštvo BiH traži novo suđenje Draganu Vikiću i ostalima
Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine uputila je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za četvericu optuženih za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz KZ-a BiH.
02.08.2022. u 13:00
get url
text

Kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, žalba je upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

- Optuženi Dragan Vikić, Jusufa Pušina, Nermin Uzunović i Mladena Čovčić se terete za zločin počinjen u mjesecu aprilu 1992. godine, a koji se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti, čiji posmrtni ostaci dvojice ubijenih su djelimično pronađeni, a za ostalima se još traga.

U žalbi je tužiteljica stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi Dragan Vikić i Jusuf Pušina terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni-podređeni, koji su bili informisani o zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

U odnosu na optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci, akcenat je stavljen na krivično pravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno sa pripadnicima odreda čiji je komadant bio Dragan Vikić - navode iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Vikića dočekali aplauzom ispred Suda BiH; Advokatica Dobojlić: Cijeli grad zna istinu, pravda je zadovoljena

Uloženom žalbom Tužilaštvo od Suda traži da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Sud Bosne i Hercegovine u aprilu je izrekao oslobađajuću presudu legendarnom komandantu Draganu Vikiću i nekadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufu Pušini, te nekadašnjim pripadnicima Jedinice rezervnog sastava policije Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

U obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić tada je kazao da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena.

Također je istaknuo da državno Tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.