Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da izrekne maksimalnu kaznu Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco za učešće u ubistvima civila u višegradskoj Pionirskoj ulici. Tužilac Seid Marušić je u završnoj riječi kazao da je van razumne sumnje dokazano da je Šušnjar učestvovao u ubistvima civila, te je zatražio maksimalnu kaznu zatvora, javlja BIRN BiH. 

- Svirep je način izvršenja ovog djela prema djeci, ženama i starijim osobama. Optuženi ni na koji način nije izrazio žaljenje, niti kajanje zbog svojih postupaka. Presuda mora biti poruka žrtvama i njihovim porodicama da nikada neće biti zaboravljeni - rekao je Marušić.

Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako stoji u optužnici, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Marušić je naveo da su zaštićeni svjedoci i očevici potvrdili da je Šušnjar, zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem, došao u kuću Jusufa Memića, gdje su prethodno dovedeni civili iz sela Koritnik, i nakon što im je Milan Lukić naredio da predaju novac i dragocjenosti, Šušnjar je vršio pretres civila, naredivši im da skinu odjeću i da se goli okreću pred njim.

Tužilac je kazao da je civilima kasnije naređeno da pređu u kuću Adema Omeragića, gdje je Šušnjar ugurao posljednjeg civila – Hasiba Kurspahića – govoreći mu: "Hajde, hadžija, uđi", znajući da je dva puta bio na hadžu.

- Svjedok Huso Kurspahić je ispričao šta je čuo od svog oca Hasiba, koji je pukom srećom preživio "živu lomaču". Njegov otac je poznavao optuženog pod nadikom Lalco. Nakon što je uguran u kuću Omeragića, osjetio je neku vrstu goriva. Sjedio je na pragu kada je čuo jaku detonaciju, i pao je na leđa. Bio je ranjen, čuo je plač, osjetio smrad zapaljenog tijela - rekao je Marušić.

Naglasio je da je među civilima koji su ubijeni u kući Omeragića bila i beba stara dva dana, rođena u šumi.

Marušić je kazao i da je Šušnjar pobjegao u Francusku nastojeći da izbjegne odgovornost, gdje se protivio ekstradiciji, te je postupak izručenja trajao četiri godine.

- Pravda je spora ali i dostižna, i vjerujemo da će biti zadovoljena - rekao je Marušić.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 18. septembra.